Старо сајмиште (Београд)

Старо сајмиште (Београд)

Аутори: Марко Илић и Гордана Грујичић
Место: Нови Београд, Београд

Приликом одређивања локације за логор Немци су били за то да се логор изгради поред Сремске Митровице, али тај план није реализован због мочварног терена. На крају су се одлучили за комплекс Београдског сајмишта као најпогодније локације због изграђене инфраструктуре и чињенице да је био неколико метара од центра града. Концетрациони логор Земун (Семлин) је основан 8. децембра 1941. године под управом Гестапоа и командом официра СС. У почетку замишљен као јеврејски логор, овде су у почетку били интернирани Јевреји у Роми. Маја 1942. године логор на Сајмишту добија статус прихватног логора чија је главна намена пребацивање затвореника у друге логоре и слање на принудни рад у Немачку и окупиране земље. Ту функцију задржава до краја јула 1944. године када је логор распуштен.

Процене страдалих варирају од 20.000 до 47.000. Оно што додатно отежава утврђивање тачног броја, јесте и чињеница да је ово био прихватни логор као и то да је велики број људи убијен изван комплекса. Немци су лешеве логораша бацали у јарке на Бањици или убијали људе у „душегупкама“. Такође у самом логору је у једном периоду функционисао крематоријум.

Уколико вас занима више историја овог места можете прочитати на страници http://www.starosajmiste.info

Извори су делимично коришћени са њиховог сајта као и са других сајтова. Унапред се извињавам уколико су неки подаци погрешни или бројке нетачне. Доста је незахвално причати о статистици.

Овај простор на обали реке Саве је данас ругло града и шамар жртвама као и нашим суграђанима чији су животи окончани у страховитим мукама.

КНД1