Autori: Marko Ilić i Gordana Grujičić
Mesto: Novi Beograd, Beograd

Prilikom određivanja lokacije za logor Nemci su bili za to da se logor izgradi pored Sremske Mitrovice, ali taj plan nije realizovan zbog močvarnog terena. Na kraju su se odlučili za kompleks Beogradskog sajmišta kao najpogodnije lokacije zbog izgrađene infrastrukture i činjenice da je bio nekoliko metara od centra grada. Koncetracioni logor Zemun (Semlin) je osnovan 8. decembra 1941. godine pod upravom Gestapoa i komandom oficira SS. U početku zamišljen kao jevrejski logor, ovde su u početku bili internirani Jevreji u Romi. Maja 1942. godine logor na Sajmištu dobija status prihvatnog logora čija je glavna namena prebacivanje zatvorenika u druge logore i slanje na prinudni rad u Nemačku i okupirane zemlje. Tu funkciju zadržava do kraja jula 1944. godine kada je logor raspušten.

Procene stradalih variraju od 20.000 do 47.000. Ono što dodatno otežava utvrđivanje tačnog broja, jeste i činjenica da je ovo bio prihvatni logor kao i to da je veliki broj ljudi ubijen izvan kompleksa. Nemci su leševe logoraša bacali u jarke na Banjici ili ubijali ljude u „dušegupkama“. Takođe u samom logoru je u jednom periodu funkcionisao krematorijum.

Ukoliko vas zanima više istorija ovog mesta možete pročitati na stranici http://www.starosajmiste.info.

Izvori su delimično korišćeni sa njihovog sajta kao i sa drugih sajtova. Unapred se izvinjavam ukoliko su neki podaci pogrešni ili brojke netačne. Dosta je nezahvalno pričati o statistici.

Ovaj prostor na obali reke Save je danas ruglo grada i šamar žrtvama kao i našim sugrađanima čiji su životi okončani u strahovitim mukama.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *