26 октобра, 2021

Išaran obelisk Nesvrstanih u Beogradu

Kako Instagram javlja spomenik obelisk podignut povodom Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine išaran je grafitima.

Korisnik sajmon.srb okačio je fotografiju koja pokazuje postolje obeliska, koji se nalazi na uzvišenju odmah pored Brankovog mosta, u potpunosti prekriveno grafitima, „potpisima“ autora istih. Takođe, nedostaje i nekoliko ploča, tako da je spomenik i okrnjen.

View this post on Instagram

Obelisk podignut 1961. godine u čast Prve konferencije Pokreta nesvrstanih. Gradonačelnik grada Beograda u to vreme bio je Branko Pešić, koji je nadgledao temeljne pripreme za doček delegacija šefova i vlada 24 zemlje učesnice i oko 850 novinara. Izgrađeno je 40 novih ulica, na Terazijama su se pojavile prve svetleće reklame, a Kalemegdan je noću bio osvetljen. Ironija je da je ovaj obelisk (kao i mnogi objekti u Beogradu ) postavljen privremeno, s namerom da ga zameni velelepniji spomenik. 58 godina kasnije, njegovo podnožje "krase" grafiti, koje opština Stari grad uklanja dvaput mesečno (u najboljem slučaju). Ovakvog sam ga ja sreo zimus i pitam se kada ćemo se naučiti da čuvamo našu okolinu i spomenike? #zovkulture #belgrade #beograd #Serbia #monument #monumento #historic #nam #nonalignedmovement #yugoslavia

A post shared by Милан Че Симоновић (@sajmon.srb) on

Društvo za akademski razvoj vas poziva da se pridružite objavljivanju bitnih pozitivnih i negativnih primera ophođenja prema kulturi i kulturnoj baštini u Srbiji na Instagramu uz obavezan hašteg #zovkulture. Mi ćemo u našoj rubrici Zov kulture objavljivati sve primere uz obavezno navođenje autora i autorki fotografija i njihovih zapažanja.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *