August 31, 2016

Stručni žiri

atAleksandar Tešić je rođen 1961. godine u Srbiji. Školovao se u inostranstvu, jer mu je otac bio diplomata. Nakon završenog školovanja počinje da radi kao prevodilac na RTS-u gde je i dalje zaposlen. Njegov roman „Kosingas – Red zmaja” prvi put je objavljen u Beogradu u oktobru 2008. godine, a narednih godina usledili su nastavci “Kosingas – Bezdanj” i “Kosingas – Smrtovanje”. Ministarstvo kulture Republike Srbije podržalo je trilogiju, koja je uvrštena na zvaničnu listu savremene srpske književnosti i učestvuje na glavnim međunarodnim sajmovima knjiga. Prvi deo trilogije o Milošu Obiliću „Zmaj i Ždral“ objavljen je 2012, nakon čega su usledili nastavci „Koplje sv. Georgija“ i „Vitez zatočnik“. Godine 2015. godine izlazi naučnofantastična satira „2084“, a 2016. dugoočekivani nastavak Kosingasa – „Kroz oganj i vodu“. Pred ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu iz štampe je izašao njegov novi roman „Kletva Kainova“.


bgBranimir Gajić je rođen 1969. u Beogradu. Studirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Završio je i Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum. Od 1996. godine radio je u novinama Blic i Danas u kulturnoj, društvenoj i političkoj redakciji. Jedno vreme bio je aktivan i u međunarodnom NVO sektoru. Bavio se marketingom i odnosima sa javnošću u bankarstvu. Autor je nekoliko kataloga za umetničke izložbe i događaje, kao i nekoliko izložbi za istorijska dešavanja (period 1915. godine, kao i period 1944. godine). Saradnik je u nekoliko stručnih istorijskih izdanja vezanih za temu Drugog svetskog rata kao i na nekoliko dokumentarnih filmova na temu Prvog svetskog rata. Koautor je „Velike ilustrovane monografije o Risti Marjanoviću“ koja čeka izdavanje.


drDejan Ristić je rođen 1972. godine u Beogradu. Jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja. Autor većeg broja naučnih radova i knjiga. Koautor je Nacionalne postavke Republike Srbije „Vojni memorijali i mesta stradanja iz Drugog svetskog rata“ koja je osvojila prvu nagradu na Međunarodnoj izložbi „Memorijal 2011.“ (Moskva, 2011). Obavljao je dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije i državnog sekretara za kulturu. Tokom rada u Narodnoj biblioteci Srbije posebnu pažnju posvetio je zaštiti i obogaćivanju nacionalnog fonda, stručnom radu, izdavačkoj delatnosti, kao i unapređenju međunarodne bibliotečke saradnje. Uspostavio je Nacionalni dan knjige, utemeljio je Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik i osnovao je Fondaciju Narodne biblioteke Srbije.


msMilan Simonović je rođen 1992. godine u Beogradu. Završio je politikologiju na Fakultetu političkih nauka, a trenutno je na master studijama religije na Univerzitetu u Beogradu. Tokom studija bavio se debatovanjem u okviru Debatnog kluba Fakulteta političkih nauka i nevladine organizacije Otvorena komunikacija. Kao volonter učestvovao je u organizaciji Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva 2012. godine u Beogradu. Radio je jedno vreme kao web novinar časopisa National Geographic Srbija, nakon čega postaje komercijalista za javne nabavke u kompaniji Microsystems gde radi i danas. Jedan je od osnivača Društva za akademski razvoj, gde do danas obavlja funkciju koordinatoa za informacione tehnologije i ljudske resurse. Bio je koordinator kampanje Kultura na DAR u sve tri prethodne sezone, dok je u ovoj sezoni pomoćnik koordinatorke.


apAleksandra Poguberov rođena je 1991. godine u Beogradu. Završila je novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije. Tokom studiranja volontirala je u dnevnom listu Danas. Nakon studija okreće se ka svojoj prvoj ljubavi, fotografiji. Od svoje četrnaeste godine bavi se fotografijom i od tada konstantno radi na njenom usavršavanju. Snimala je razne događaje – od muzičkih, festivalskih, do političkih i novinskih. Fokusirana je pretežno na modnu fotografiju kojom se aktivno bavi više od deset godina. Radi u modnoj agenciji Perspective model management kao fotograf i buker. U Društvu za akademski razvoj je od 2013. godine gde radi kao fotograf.

Preporučite: