22 октобра, 2021

Stručni žiri

Aleksandar Tešić

Aleksandar Tešić (Čačak, 1961. godine). Školovao se u inostranstvu. Nakon završenog školovanja počinje da radi kao prevodilac na Radio-televiziji Srbije gde je i dalje zaposlen. Godinama je putovao po Srbiji i planinario, nesvesno sakupljajući građu za njegov prvenac, roman „Kosingas – Red zmaja“ koji je objavljen u Beogradu oktobra 2008. godine. Od tada je napisao deset popularnih naslova uglavnom u žanru epske fantastike i istorijske fikcije. Godine 2006. osniva izdavačku kuću „Strahor“ koja je reizdala njegove stare naslove i objavljuje nove. Strahor je jedan od ovogodišnjih darodavaca čiju će nagradu dobiti autori najboljih radova.

 

 


Bojana Ibrajter Gazibara

Bojana Ibrajter Gazibara (Beograd, 1976. godine), istoričar umetnosti – konzervator, viši stručni saradnik. Radi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 2003. godine. Sekretar redakcije naučno-stručnog časopisa „Nasleđe“. Objavila na desetine radova, među kojima su „Kuća trgovca Stamenkovića“, katalog nepokretnih kulturnih dobara (2015), Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“, katalog nepokretnih kulturnih dobara (2015), Spomenik i spomen kosturnica braniocima Beograda 1914-1918″, katalog nepokretnih kulturnih dobara (2014). Autorka izložbe „Ugrožena kulturna baština“ (2008), kao i koautorka izložni „Urbana obnova Kosančićevog venca“ (2018) i „Život za Beograd život za pobedu“ (2014). Učesnica brojnih predavanja i stručnih vođenja, kao i domaćih i stranih konferencija. Koautorka je projekta saranje Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sa beogradskim srednjim školama BeoKul Gradska Tura (2013, 2014, 2015, 2016). Učestvovala u Danima evropske baštine, Danima Beograda i Noći muzeja. Bila je član Predsedništva Društva konzervatora Srbije od 2007. do 2012. godine.


Bojana Plemić

Bojana Plemić (Beograd, 1980. godine), diplomirala je i magistrirala na Odeljenju za Istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, dok je interdisciplinarnu doktorsku tezu iz oblasti arheologije i istorije umetnosti, na temu rimske kulturne baštine Balkana, odbranila na istom fakultetu 2012. godine. Počev od 2009. godine aktivan je član Srpskog arheološkog društva, dok od 2015. godine poseduje naučno zvanje – Naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu. Od 2013. godine zaposlena je kao profesor na Visokoj turističkoj školi strukovnih studija u Beogradu, na predmetu “Kulturno nasleđe i turizam.“ Naučno interesovanje Bojane Plemić prevashodno je usmereno na izučavanje rimske materijalne kulture na Balkanu, kao i domaćeg kulturnog nasleđa u celini sa problemima očuvanja, revitalizacije i valorizacije, što predstavlja glavnu temu više radova koje je u publikovala u referentnim časopisima i zbornicima. Ipak, kao najveću vrednost ističe praktičan rad sa studentima jer smatra da je upravo obrazovanje temelj svakog uspešnog procesa u radu na podizanju svesti o značaju i neophodnosti očuvanja kulturne baštine.


Branimir Gajić

Branimir Gajić (Beograd, 1969. godine), studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu i na Fakultetu za medije i komunikacije Singidunum. Radi u medijima od 1996. godine: pisao u dnevnim listovima „Danas“ i „Blic“, nedeljniku „Blic News“, mesečniku „Nacionalna poslovna revija“ i za nekoliko žurnalističkih sajtova „ToL“, „IWPR“, „Vice“, itd. Pokretač specijalizovanog izdanja iz oblasti vojne istorije „Centurion“ (2006 – 2008) i revije „Restart“ (2012 – 2014). Teme od interesa su mu iz oblasti politike, odbrane i bezbednosti, ekonomije, kulture, umetnosti i istorije. Danas zaposlen u Privrednoj komori Srbije.

 

 


Dejan Ristić

Dejan Ristić (Beograd, 1972. godine), istaknuti istoričar, arhivista, prevodilac i scenarista. Jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije (2012-2013), državnog sekretara za kulturu (2013-2015) i brojne druge u Vladi Republike Srbije. Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja. Autor više desetina naučnih radova i knjiga među kojima se posebno ističe naučna monografija pod naslovom ,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941ˮ (objavljena 2016. godine). Inicijator i koordinator više projekata realizovanih pod pokroviteljstvom Uneska. Koordinirao aktivnosti na izradi nominacionih dosijea za unos slave (nematerijalno kulturno nasleđe), telegrama kojim je Austrougarska objavila rat Srbiji 1914. godine (pokretno kulturno nasleđe) i stećaka (nepokretno kulturno nasleđe) na Uneskove liste svetske kulturne baštine. Uspostavio Nacionalni dan knjige. Utemeljio Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik. Osnovao Fondaciju Narodne biblioteke Srbije.


Mirjana Varničić

Mirjana Varničić (Beograd, 1993. godine), master istoričar. Živi i radi u Beogradu. Diplomirala i masterirala na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Predmet interesovanja – istorija srpskog srednjeg veka. Master rad na temu „Jelena Jakšić i njeno doba“ odbranila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 2017. godine. Trenutno radi u prosveti, kao profesor istorije i priprema se za doktorske studije. Tokom sticanja srednjoškolskog obrazovanja pohađala seminar istorije u Istraživačkoj stanici Petnica. Tokom 2017. godine postala stručni saradnik Društva za akademski razvoj u kampanji Kultura na DAR. Saradnik je fondacije „Srpski legat“ na čijem sajtu je objavila nekoliko radova, pretežno na temu srpskog srednjeg veka.

 


Slavomir Kišfalubac

Slavomir Kišfalubac (Osijek, 1982. godine), turizmolog po profesiji, ali veći deo svog slobodnog vremena provodi kao analitičar i uporedni hronolog, bavi se istraživanjem prošlosti, odnosno zanimljivih događaja iz privatnih života ljudi vezanih za neka istorijska zbivanja. Inspirisan fortifikacijama i vojnim utvrđenjima postaje urbani istraživač tvrđava i podzemnih gradova. Veliki je poznavalac lavirinata, tačnije kontraminskog sistema tvrđave Petrovaradin i edukativni vodič kroz podzemlje. Kao član upravnog odbora udruženja 3D-Svet, već par godina unazad se sa timom volontera UGRIP brine o kulturno istorijskom nasleđu grada Novog Sada, Vojvodine i Srbije, a ujedno se bavi i humanitarnim i ekološkim akcijama koje organizuje udruženje. Pored nekoliko interesantnih dokumentarnih emisija koje su snimili za eminentne medijske kuće, udruženje 3D-Svet, zajedno sa timom ljudi, su dobitnici priznanja „Zeleni List“ kao zaštitnici životne sredine (2018), prve nagrade „Web Fest“ za najbolju multimedijalnu prezentaciju (2010) i naravno od Društva za akademski razvoj, proglašeni su „Vitezovima Kulture“ za najbolji film u kategoriji mesta i najpopularnije delo po oceni publike (2017).


Preporučite: