21 јануара, 2022

Кулутра на ДАР 6

Друштво за академски развој 2019. године организовало је шесту по реду сезону кампање за очување и промоцију културне баштине у Србији – Култура на ДАР.

Конкурс за филмове и фотографије отворен је 1. марта 2019. године и затворен је након пуна два месеца. На адресу Друштва за академски развој стигла су 34 филма и 231 фотографија, подељених у две категорије – јуниори и сениори. Највише радова је пристигло из Крагујевца, Београда, Ораховца и Зрењанина. Неколико радова је било дисквалификовано због кршења пропозиција.

Најбољи радови бирани су у свакој од категорија и то:

  • Најбољи филм у категорији јуниора (24 пријављена филма)
  • Најбољи филм у категорији сениора (10 пријављених филмова)
  • Најбоља фотографија у категорији јуниора (30 пријављених фотографија)
  • Најбоља фотографија у категорији сениора (201 пријављена фотографија)

Стручни жири се састао 19. маја у Дому културе Студентског града у Београду. Жири су чинили Добросав Боб Живковић (илустратор), Бојана Племић (историчарка уметности), Снежана Божанић (историчарка), Адам Црнобрња (археолог), Бојана Ибрајтер Газибара (представница Завода за заштиту споменика културе града Београда), Иван Манчић и Мирослав Митић (победници пете сезоне) и Мирјана Варничић (креативна директорка кампање Култура на ДАР). Цео процес жирирања надгледали су председница Управног одбора ДАР-а, Алиса Коцкар и директор кампање Милан Симоновић. Професорка Снежана Божанић је оправдано изостала са састанка, али је своје оцене послала пред почетак гласања и била је укључена у процес, тако да је жири без проблема могао да приступи избору најбољих. Чланови жирија рангирали су радове у свакој од категорија у евровизијском стилу, дајући оним радовима које сматрају најбољима поене (од 1 до 8, 10 и 12).

За најбољи филм у категорији јуниора изабран је филм аутора Луке Сучевића и Василија Арсеновића под називом „Моноксили“ из Руме. Филм „Моноксили“ је имао 64 поена, док су иза њега остали филм „Тако је било“ са 60 и „Градац“ са 53 поена.

За најбољи филм у категорији сениора изабран је филм ауторке Драгане Којичић под називом „Од бабе – девојка“ из Титела. Филм је освојио укупно 81 поен, док су иза њега остали филмови „Код – Иво Андрић“ са 68 и „Лепота природног резервата“ са 58 поена.

За најбољу фотографију у категорији јуниора изабрана је фотографија аутора Вука Лукића под називом „Свети Лука“ из Ораховца. Фотографија је освојила 74 поена, а иза ње су биле фотографије „Звоник“ са 51 поеном и „Нада“ са 49 поена.

За најбољу фотографију у категорији сениора изабрана је фотографија ауторке Аните Пејев под називом „Црква успења пресвете Богородице“ из Димитровграда. Будући да је фотографија која је имала 34 поена дисквалификована, жири је доделио титулу овој фотографији са 33 поена, док су иза ње остале фотографија „Бака Рада“ са 30 и „Црква Светог Димитрија“ са 25 поена.

Дан касније, 20. маја у 12:00 завршено је и јавно гласање за најпопуларнији рад. Сви посетиоци сајта кампање могли су да се изјасне о свим радовима на скали од 1 до 5, дајући тако од 1 до 5 поена за сваки рад. Укупно је дато 9.714 гласова, а за најбољи рад по оцени публике са 8.687 поена је филм аутора Јована Недељковића у категорији јуниора „Драгослав Михајловић Вампир“ из Алексинца.

Иза њега су остали „Спомен обележје убиства Михаила Обреновића“ са 6.250 поена и „Манастир Драча“ са 5.804 поена.

Свечана додела награда за учеснике кампање Култура на ДАР 6 уприличена је у суботу 8. јуна 2019. године у Задужбини Илије М. Коларца у Београду. Број људи који је присуствовао додели надмашио је сва наша очекивања, а нарочито нас је обрадовала чињеница што је међу њима било пуно младих лица. Дипломе за учешће и симболичне поклончиће добили су сви аутори филмова и фотографија, јер су сви учесници за нас победници конкурса и витезови, односно даме, од културе! Сви су они дали велики допринос у очувању и промоцији културне баштине у Србији. Додели награда су присуствовали и дародавци кампање, пријатељи Друштва за академски развој, као и пријатељи и родбина аутора. Након званичног дела, присутни су уживали у неформалној атмосфери на коктелу испред велике сале.

Дародавци шесте сезоне наше кампање били су издавачке куће Албатрос плус, Архипелаг, Чигоја штампа, Дерета, Evro book, Креативни центар и Sezam book; писци Алекса Младеновић, Дарио Тенжера, Радован Сремац и Тоња Жлебич; затим Београдска филхармонија, Центар страних језика Britannica Ниш, Галерија Матице српске, Галерија слика „Сава Шумановић“ Шид, Институт за српски језик Српске академије наука и уметности, Југословенско драмско позориште, Позориште лутака у Нишу, Културни центар Зрењанина, Музеј афричке уметности, Музеј Југославије, Музеј науке и технике, Музеј Николе Тесле, Музеј савремене уметности, Народни музеј у Београду, Народни музеј Ниш, Народни музеј Ваљево, Народни музеј Зајечар, Музеј наивне уметности Илијанум, Спомен збирка Павла Бељанског, Туристичка организација Србије, Туристичка организација Војводине, Small Tree, Ненин колач, Задужбина Илије М. Коларца, Завод за заштиту споменика културе града Београда, удружење грађана 3D World, Coca-Cola HBC Srbija и Wild Boars Крагујевац.

Посебну захвалност дугујемо нашим дародавцима који су нам омогућили видљивост кампање – Info Media Group, Коперникус РТВ Шид, Културни кишобран, Портал Млади, Радио телевизија Цариброд, Web info и Зрењанински.

Preporučite: