28 октобра, 2021

Za njega su govorili da je pesnik Šumadije. Njegove pesme nalaze se u čitankama i antologijama i zapamtile su ih mnoge generacije. Dobrica Erić je svoje misli sa lakoćom pretvarao u reči i postao jedan od najvoljenijih pesnika, u čijim stihovima podjednako uživaju i deca i odrasli.

Rođen je 22. avgusta 1936. godine u selu Donja Crnuća, kod Gornjeg Milanovca. Za života je govorio „da se bavio raznim zanatima, ali mu je pisanje najbolje išlo od ruke“. Posebno mesto u njegovim delima zauzima rodna Gruža. „Gruža je bila nevelika dok nije rodila pesnika Dobricu Erića. On je od nje stvorio kontinent, možda najveći u srpskoj poeziji“, pričao je Duško Radović. Prva zbirka Dobrice Erića je „Svet u suncokretu“, koja se pojavila 1959. godine. Nakon višedecenijskog rada, čitaocima je darovao 23 zbirke pesama i više od 40 knjiga za decu.

Gruža kao večita inspiracija

Ljubav, hleb, dom, nebo – sve one naizgled male, ali u stvari velike reči ušuškale su se u knjige Dobrice Erića. „Moja Gruža je lepa kao i pesme o njoj. I još lepša. Nema tog pesnika koji može da opeva lepotu Gruže, i slikara koji može da je naslika. To je najlepši deo Šumadije. Parče raja, koje je Bog namerno ili nehotice ispustio sa neba. Za Šumadiju kažu da je srce Srbije, a za Gružu da je srce Šumadije, što znači srce srca“, kazivao je o svom zavičaju.

Kada se čita poezija Dobrice Erića, prvo što se zapaža je čistota jezika i jednostavnost koja je čini posebnom i nesvakidašnjom. Sve ono što sačinjava svet jednog čoveka, čemu se ljudka duša raduje ili zbog čega pati, vešto je oslikao. Do čitalaca je dolazila ta bistrina reči, koja oplemenjuje i podseća da je život satkan od sitnica koje kada se spajaju poput mozaika, čine naše postojanje. Pored toga što je bio dečji pesnik, prozni i dramski pisac, pisao je scenarije za stripove i sarađivao sa brojnim časopisima. Nagrada Vukove zadužbine, Neven, Zmajeva nagrada – samo su neka od priznanja koja je dobio za svoj plodonosni rad. Dobricu Erića ste često mogli sresti na festivalima, u bibliotekama i na različitim kulturnim manifestacijama jer je uvek bio rado viđen gost.

Život satkan od trenutaka

Ostao je upamćen kao jedan od najistaknutijih umetnika savremenog doba. Čini se i da je život doživljavao kao umetnost:

„Treba proživeti svaki trenutak od jutra do večeri i od večeri do jutra, od vrha do dna i obrnuto i svaki dan i svaku noć isto tako. Onda nam život neće biti baš mnogo kratak, jer koliko trenutaka – toliko dana i noći, toliko lepih malih života koji će sačiniti jedan veliki ljudski život dostojan rađanja i smrti“

Otišao je 2019. godine, ali njegove reči su ostale da večno žive. Sigurno se sećate Dobričinih pesama još iz školskih dana. Danas ih u školskim klupama uče neke druge male glave i uz njih postaju veliki ljudi.

Dobrica Erić: Ekološka azbuka

Ako
Budete
Više
Gajili
Drveće
Đaci
Ekolozi,
Živećete
Zdravi
I
Jaki
Kao
Lavovi,
Ljudi
Moraju
Nezagađene
Njive
Orati,
Pšenicu
Radosti
Sejati,
Tako
Će
Uvek
Fino
Hraniti
Celo
Čovečanstvo
Džakovi
Šumadijski.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 1 Prosečna ocena: 5]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *