24 октобра, 2021

Milan Dedinac je bio pesnik, esejista i pozorišni kritičar. Nazivali su ga najvećim lirikom među nadrealistima, a Pariz i Francuska značajno su obeležili njegovu karijeru i stvaralački rad.

Rođen je 27. septembra 1902. godine u Kragujevcu. Porodica se ubrzo preselila u Beograd, gde je pohađao osnovnu školu i Treću mušku gimnaziju. Diplomirao je francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Uporedo sa književnošću, bavio se i pozorišnom umetnošću i bio je upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Voleo je jednu Radmilu, kojom se kasnije i oženio. Bila je to Radmila Bunuševac, ćerka uglednog trgovca, studentkinja prava i književnosti i jedna od prvih žena koje su se profesionalno bavile novinarstvom u Srbiji.

Vesti iz Pariza

Nakon završetka studija, Dedinac sarađuje sa „Politikom“ kao dopisnik iz Pariza. Po povratku u Beograd, u redakciji ovog poznatog lista radi na Odeljenju za praćenje strane štampe i bavi se spoljnopolitičkim temama. Od 1931. godine do 1941. godine radi kao urednik i glavni urednik „Politike“. Pisao je za „Borbu“ i jedan je od osnivača „Književnih novina“.

U društvu nadrealista

Kada je jednom prilikom boravio u Francuskoj, posetio je Biro za nadrealistička istraživanja, a francuske predstavnike nadrealizma upoznao je sa dešavanjima u Beogradu. Duh Francuske je prenosio najpre u Beograd, pa zatim i u svoje reči čineći ih tako istančanim i posebnim. Kada govore o književnom radu Milana Dedinca, kritičari najpre ističu muzikalnost i neposrednost kojima se obraća čitaocima. Kako piše Jovan Deretić, „njegove rane pesme liče na nefiguralno slikarstvo, u kojem nema predmeta nego samo nacrta i boja, ili, još više, na muziku“. „Jedan čovek na prozoru“, „Pesme iz dnevnika zarobljenika broj 60211“ i „Od nemila do nedraga“ samo su neki od Dedinčevih naslova koji su obeležili istoriju književnosti. Posebno mesto u opusu ovog pesnika zauzima „Javna ptica“, koja je prvi put objavljena 1926. godine. Štampana je u 200 primeraka i ostala je upamćena kao jedno od najznačajnijih dela nadrealizma.

O „Javnoj ptici“ beleži Dušan Matić: „Naslov knjige, gde će mnogi tražiti elegantnu promućurnost, bila je došapnuta pesniku jedne letnje večeri u Knez Mihailovoj, i taj glas čija je boja bila ljudska, ali čiji pravac nismo mogli da otkrijemo (ja sam bio s njim), nametnuo se pesniku svom fatalnošću, koju je on sigurno unosio u celo svoje pisanje, i to je ne mala zasluga Milana Dedinca što je pretpostavio volju slučaja svome ukusu, za koji, s druge strane, znamo da nije beznačajan. Kakva će biti literaturna sudbina ove knjige, potpuno me ostavlja hladnim. Neka se drugi o tome staraju. Za mene i one koji će doći ova će knjiga ostati kao najduhovniji i najverniji dokument jednog pesničkog života“.

Cenjen i uvažavan među kolegama, Dedinac je često postavljao najviše standarde, kako u književnosti, tako i u pozorištu. Njegovi radovi, čini se u isto vreme puni sete i vedrine, predstavljaju čudesne izvore umetnosti i emocije kojima se upisao u večnost. Za sve zaljubljenike u pisanu reč.

Bibliografija:

Glas publike:
[Ukupno glasača: 1 Prosečna ocena: 5]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *