24 октобра, 2021

Osmi decembar je 342. dan godine po gregorijanskom kalendaru (343. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 23 dana. Na današnji dan dogodilo se:

1824. godine

  • Rođen srpski pisac Jakov Ignjatović, tvorac i najznačajniji predstavnik realističkog romana u srpskoj književnosti;

1954. godine

  • Potpisan „Novosadski dogovor” o srpsko-hrvatskom književnom jeziku Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su ćirilica i latinica ravnopravne i da jezik ima zajednički pravopis;

1991. godine

  • Fudbalski klub „Crvena zvezda” u Tokiju osvojila titulu svetskog šampiona u fudbalu;

1994. godine

  • Objavljen prvi broj novina „Vranjske”, čuvene nedeljne informativno političke novine koje su pokrivale novosti vezane za jug Srbije do 2017.godine;

2000. godine

  • Umro je Milić Stanković Milić od Mačve, slikar i književnik. Milić od Mačve je studirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Živeo je i stvarao u Belotiću, Beogradu, na Zlatiboru, u Parizu, Ženevi i na grčkom ostrvu Paros. Bio je član grupe „Medijala”, sa kojom je izlagao od 1955. godine. Prvu samostalnu izložbu je imao u Beogradu 1959, a prvu inostranu u Ženevi, 1964. godine. Od tada je bez prekida izlagao u zemlji i inostranstvu. „Mačvansku slikarsku i pesničku školu“ osnovao je u Belotiću 1967. godine. U umetnikovom zdanju na Zvezdari osnovana je 1966. godine Zadužbina koja nosi njegovo ime. Značajan deo svog života i rada slikar je posvetio i literarnom stvaralaštvu. „Čarobnjak srpskog slikarstva“ dosledno je bio opredeljen za figurativnu fantastiku. Milićevo rano slikarstvo inspirisala je zavičajna Mačva, narodni običaji i legende. Kasnije svoju umetnost nadgrađuje simbolikom pravoslavlja, kosovskim mitom, kao i inostranim uticajima. I sam nadrealista, bio je verni poštovalac Salvadora Dalija. Najznačajniji likovni ciklusi Milića od Mačve posvećeni su istorijskom Beogradu, Hilandaru, Karađorđu… Uradio je i životopis Voždovačke crkve u Beogradu.

2001. godine

  • Umro Mirza Delibašić, košarkaš, reprezentativac Jugoslavije (Tuzla, 09.01.1954. – Sarajevo, 08.12.2001);

2011. godine

  • Posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića, jednog od najvećih srpskih intelektualaca i premijera Kraljevine Jugoslavije u egzilu, preneti iz Londona u Beograd.
Glas publike:
[Ukupno glasača: 1 Prosečna ocena: 5]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *