Vremeplov (6. decembar)

Šest decembar je 340. dan godine po gregorijanskom kalendaru (341. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 25 dana. Na današnji dan dogodilo se:

1833. godine

  • Rođen Jovan Jovanović-Zmaj, književnik (Novi Sad, 06. 12. 1833 – Sremska Kamenica, 14. 06. 1904). Jovan Jovanović, poznat u dečjem svetu kao čika Jova Zmaj, nesumnjivo je jedan od najomiljenijih i najpopularnijih dečijih pesnika kod nas. Studirao je pravne nauke i medicinu, a kao lekar radio je u Novom Sadu i širom Vojvodine. U Beogradu je jedno vreme bio dramaturg Narodnog pozorišta, podpredsednik Srpske književne zadruge i počasni član Srpske akademije nauka. Bio je urednik više književnih i dečijih časopisa i listova, a po jednom od njih dobio je pesnički nadimak Zmaj. Pisao je rodoljubive, satirične, humorističke, ali pre svega lirske pesme. Njegova je lirika puna nežnosti kao u „Đulićima” ili dubokog bola u „Đulićima uveocima”;

1894. godine

  • Frenklinov institut iz Filadelfije dodelio Nikoli Tesli Medalju Eliota Kresona kao priznanje za rad na polju struja visokih frekvencija;

1959. godine

  • Umro srpski pisac Jovan Palavestra, koji je pisao pripovetke i drame, pozorišnu i književnu kritiku. Dela i drame „Savesti na vetru”, „Čovek koji se snašao”, „Veliki skandal”, zbirke pripovedaka „Sivi vidici”, „Na belom hlebu”.

Društvo za akademski razvoj je nevladina, neprofitna organizacija koja ima za cilj podsticanje aktivizma građana, razvoja volonterizma u Srbiji i reformi obrazovnog sistema. Od svog osnivanja, 2013. godine, DAR je pokrenuo kampanju Kultura na DAR sa ciljem da se očuva i promoviše kulturna baštine u našoj zemlji.

Preporučite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *