24 октобра, 2021

Dvadeset prvi decembar je 355. dan godine po gregorijanskom kalendaru (356. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 10 dana. Na današnji dan dogodilo se:

1881. godine

  • U Beogradu je osnovano Društvo novinara Srbije, jedno od najstarijih u Evropi. U Beogradu su tada izlazila 22 lista i časopisa. Predsednik prvog Upravnog odbora Društva bio je srpski pisac Laza Kostić, tada urednik „Srpske nezavisnosti“;

1941. godine

  • Rođen Radoslav Bečejac, bivši fudbaler Partizana, Olimpije iz Ljubljane i jugoslovenski reprezentativac. Bio je član čuvene postave Partizana koja je 11. maja 1966. godine igrala finale Kupa šampiona sa Real Madridom.

1997. godine

  • U drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, na koje je izašlo 50,98% birača, pobedio, s 59,23% glasova, Milan Milutinović, kandidat koalicije Socijalističke partije Srbije, Jugoslovenske levice i Nove demokratije. Njegov rival Vojislav Šešelj dobio 37,57% glasova.

2000. godine

  • Preminula Vera Dedović, srpska glumica od bolesti raka u 31. godini života. Najviše je radila na televiziji i u pozorištu. Bila je đak generacije Univerziteta u Novom Sadu 1994. Snimila je TV drame: „Ljubav, ženidba i udadba“, „Želja zvana tramvaj“ i „Stari vruskavac“. Prvu ulogu na filmu, ostvarila je 1996. godine, kada joj je filmski reditelj Srđan Dragojević, poverio jednu od glavnih ženskih uloga u filmu „Lepa sela lepo gore“. Za ulogu učiteljice u ovom filmu Dedovićeva je dobila pozitivne filmske kritike. Film „Senke uspomena“, je bio poslednji filmski nastup Vere Dedović.

Dodatno obeležje

  • Dan rudara
Glas publike:
[Ukupno glasača: 1 Prosečna ocena: 5]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *