4 децембра, 2021

Županijski park, Zrenjanin

Autorka: Lea Kockar
Mesto: Zrenjanin
Kategorija: Mesta

Film o Županijskom parku u Zrenjaninu.

U dvorištu nekadašnje Županijske palate (današnje Gradske kuće) nalazi se Gradski park koji je formiran 1887. godine. Nastao je u okviru bedema bečkerečke tvrđave, a od svog osnivanja pretrpeo je mnoge rekonstrukcije. Ukrašen je fontanom, skulpturama, kao i muralom koji prikazuje nekadašnju bečkerečku tvrđavu.

Gradska bašta predstavlja oazu zelenila, mira, tišine i hladovine u samom centru grada. U bašti se neretko organizuju koncerti, kao i Međunarodni dan joge, prestavljanje okolnih sela, dodela Vukovih diploma, dramski nastupi. Tokom letnjih večeri ovde često nastupaju književnici, muzičari i glumci.

U bašti se nalazi skulptura konja koju je uradio čuveni vajar Toma Rosandić. Tomi je to bila vežba za delo „Konje vrane“ koje stoji ispred narodne skupštine u Beogradu. Fontana sa rodom oko koje su pre boravile prave rode. U toku leta gosti se mogu odmoriti i osvežiti u kafiću koji se nalazi u ispred bine, u okviru gradske bašte. Nekada se u Gradskom parku nalazio mini ZOO vrt u kom su se mogli videti paunovi, srne, fazani, rode kao i druge vrste ptica

A danas to izgleda ovako…

Ne postoji dete u opštini Zrenjanin koje se bar jednom u detinjstvu nije popelo na kamenog lava. O lavu se ne zna mnogo- samo da je posle Drugog svetskog rata u Gradsku baštu prenet, a ko je autor skulpture se ne zna.

Problem je što se Županijski park danas mnogo slabije održava. Nadležni za Županijski park slažu se da je ovom spomeniku kulture potrebna rekonstrukcija. Prve korake u tom poslu najavljuju za ovu godinu.

Ovako je to nekad izgledalo…

Preporučite: