23 октобра, 2021

Čegarski bol, Niš

Autori: Miroslav Mitić i Ivan Mančić
Mesto: Niš
Kategorija: Ljudi

Film Čegarski bol nas upoznaje sa čuvaraom srpske tradicije, Selomirom Markovićem, u narodu poznatm kao čika Sele, koji više od 30 godina volonterski čuva, održava i dočekuje goste na spomen parku Čegar nadomak Niša.

Ovaj spomenik je podignut u slavu poginulim resavskim junacima i slavnom vojvodi Stevanu Sinđeliću u bitci na Čegru u Prvom srpskom ustanku. Čika Sele je zajedno sa svojom porodicom ceo svoj život posvetio Čegru. Njegova porodica tu boravi i leti i zimi, 365 dana u godini. Mnogi za njega sa pravom kažu da je on srpski čika Đorđe (čuvar srpskog groblja u Solunu). Čika Sele svakog dana po dolasku zapali sveću poginulim junacima, počisti kompleks i izvrši pripreme za doček najavljenih i nenajavljenih gostiju kojima sa puno emocija prenosi detalje iz istorije, objašnjava tok čegarske bitke i često, sa suzama na licu, ponovo proživi čitavu bitku. Čika Sele nije samo čuvar kompleksa, već i svedočenja meštana o ovom događaju koja su se u vidu predanja sačuvala i prenosila sa kolena na koleno. Nesebično ih deli sa posetiocima i veštim besedništvom osigurava da njihov boravak na Čegru ostane upamćen.

Od 1988 godine čika Sele čuva ovaj spomenik potpuno volonterski. Ni on ni članovi njegove porodice nisu zapošljeni pri gradu i retko ko bi nešto tako radio bez novčane nadoknade. To je istinski dokaz da on voli ono što radi i daje nesebičan ljudski napor da svako ko poseti Čegar bude domaćinski dočekan, da čuje istorijske činjenice koje se pripovedaju sa puno emocija i da kod sebe probudi želju za čuvanjem tradicije i kulturne baštine.

Preporučite: