20 октобра, 2021

Album sećanja, Niš

Autori: Roksanda Aleksić, Aleksandar Vasilić i Dušan Mladenović
Mesto: Požarevac
Kategorija: Ljudi

Video film Album sećanja predstavlja rezultat želje da se oda počast pojedincu – srpskom vojniku i njegovom nesebičnom žrtvovanju za pravdu, slobodu i istinu i deo je prikupljene istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata koju su potomci poslali u čast sećanja na svoje pretke, učesnike Velikog rata.

Video film prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Materijal koji video spot sadrži izlaže se na uvid javnosti prvi put i rezultat je četvorogodišnjeg ( 2014-2018 ) prikupljanja, otkrivanja i istraživanja arhivske istoriografske građe iz perioda Prvog svetskog rata zarad savremene masovne i dizajnirano – modelovane interpretacije. Digitalizovan sadržaj arhivske građe iz perioda 1914-1918. od istorijskog značaja prikupljen je on-line na Javnom pozivu upućen građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori u okviru realizacije projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ sa veb portala www.slavnimprecima.rs.

Preporučite: