24 октобра, 2021

Svaka sredina se može ponositi sa nečim ili nekim

Razgovor sa Goranom Gojkovim, autorom pobedničkog filma „Dani ludaje“ za kategoriju Događaji u okviru kampanje Kultura na DAR 2.

U okviru serije intervjua sa našim prošlogodišnjim pobednicima, razgovarali smo i sa Goranom Gojkovim, autorom pobedničkog filma za kategoriju Događaji – ,,Dani ludaje“. Autor filma smatra da projekat Kultura na DAR predstavlja veoma lepo osmišljenu akciju, kojom se prikazuje bogatstvo koje poseduje jedan narod, jedna regija, grad ili selo. Prema njegovim rečima, svaka sredina ima nešto ili nekog sa čime ili kime može da se ponosi i o čemu bi trebalo da upozna širi auditorijum. Dalje, autor ovog filma ističe da je projekat Kultura na dar, uz izvesne modifikacije poput uvođenja novih kategorija ili podelu postojećih, razvrstavanja autora po uzrasnim kategorijama i slično, nužno ponavljati svake godine, a predlaže i direktnije uključenje obrazovnih ustanova.

Glavni podsticaj za snimanje jednog ovakvog filma za autora je bila želja da prikaže da i u malim sredinama postoji nešto „veliko“, i kao takvo vredno pažnje šire publike. U filmu autor nastoji da kroz kompilaciju snimaka ilustruje manifestaciju Dani ludaje (bundeve, tikve) – što je, zapravo, postala tradicija u Kikindi, budući da se održava već tri decenije, a sve to iz ugla aktivnog učešća jedne osnovne škole. Samim filmom pokušao je da što je moguće većem broju ljudi ukaže na istu, i tako je predstavi široj pupulaciji.

Nastavnik Gojkov ističe da su projekat Kultura na dar i sam film privukli pažnju medija. Lokalna televizija napravila je prilog o Kulturi na DAR 2, predstavila autora i film“, ispričao nam je Gojkov. On pohvaljuje zajednicu, u kojoj je postojala puna podrška da se jedna ovakva manifestacija prikaže kao trominutni film, premda zajednicu u ovom smislu smatra vrlo uskim krugom.

Gojkov obrazlaže i da sama tema filma nije tražila dodatno usavršavanje, budući da je prikazani događaj opšte poznat u gradu zbog svoje dugogodišnje tradicije. Međutim, njegova glavna ideja bila je „da se to prikaže širem krugu, kroz vizuru osnovne škole“, objašnjava nastavnik.

Autoru filma nije bilo potrebno mnogo vremena da snimi isti. Iskorišćeni su i snimci koje sam ranije napravio za potrebe škole u kojoj radim“, ukazao je Gojkov. Međutim, najviše teškoća pojavilo se prilikom montiranja samog materijala i uklopanja sa muzikom (školski bećarac) koja zapravo prati celokupan film.

Nastavnik Gojkov koristi priliku da zahvali svim učenicima i kolegama osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Kikinde. U isto vreme, on pohvaljuje mlade ljude iz Društva za akademski razvoj, koji „pokazuju visok nivo društvene odgovornosti, time što se usuđuju da ulože svoju energiju kako bi ovakav projekat sprovedu do kraja“.

Priredio:
Bulatović Lazar

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *