19 октобра, 2021

Školski čas o kulturnoj baštini za osnovce iz Ćuprije

Društvo za akademski razvoj predstavilo je svoju kampanju za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji u Osnovnoj školi „13. oktobar“ u Ćupriji.

Članovi našeg udruženja, Alisa Kockar, Nataša Nikolić, Maja Mijatović i Milan Simonović odazvali su se pozivu školskog pedagoga Anđele Ristić, uz podršku direktora škole Marka Đurića i nastavnog kolektiva. Na samom početku posete školi koja je prošle godine proslavila svoj 50. rođendan, naše članove dočekao je nastavni kolektiv u učionici sa spremnim projektorom.

Nastavnik Nenad Nakić, uz pomoć svoje koleginice Zorice Aleksić, predstavio je projekat „Upoznajmo svoj grad i njegovu okolinu“ koji ima za cilj da učenike upozna sa lokalnom istorijom, kulturom, običajima i znamenitostima. Da stvar bude još zadivljujuća, nastavnik Nenad je osmislio čitav niz aktivnosti koji čine da svako poželi da se nađe u tom društvu. Kao što se naše udruženje oslanja na darodavce kako bi kampanja imala određeni smisao i težinu, tako se i nastavnik Nenad oslanja na pomoć svojih kolega, prijatelja, roditelja učenika i dobrih ljudi koji znaju da cene entuzijazam čoveka koji želi da svoje učenike izvede na pravi put.

Posle malog odmora, darovci su imali tu čast da se nađu pred odeljenjem V/3. Pre predstavljanja, pažljivo je slušana školska radio emisija posvećena 21. oktobru, odnosno Danu sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. Nakon toga, petaci su pažljivo slušali Alisu i Natašu dok su govorili o ovogodišnjoj kampanji za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji – Kultura na DAR 4, a potom su spremno dočekali mini-kviz. Podeljeni u pet grupa, odgovarali su na 16 pitanja. Neka pitanja ticala su se Ćuprije i njene istorije, dok su druga bila okrenuta opštem znanju vezanom za Srbiju i njene odlike. Nakon poslednjeg pitanja dve grupe su imale podjednak broj bodova, nakon čega je pobedničku ekipu odlučilo zlatno pitanje koje je postavila Alisa. Pobedu je odnela III grupa koja je primila simboličnu nagradu u vidu knjiga koje su obezbedili naši darodavci. Pred kraj časa, učenici su imali zadatak da u grupi osmisle šta bi to snimili ili fotografisali za učešće u našoj kampanji.

Drugi čas predstavljanja kampanje održan je u odeljenju VII/1, koje je za potrebe mini-kviza bilo podeljeno u šest grupa. Sedmaci su takođe bili spremni da odgovore na svako pitanje, zbog čega je opet došlo do čitanja zlatnog pitanja. Pobedu je takođe odnela III grupa. Naredni čas darovci su proveli u odeljenju VII/2, gde su takođe dočekani sa osmehom i jednoglasnim pozdravom „Dobar dan“, kao što je bio slučaj u drugim odeljenjima.  Drugo odeljenje sedmaka bilo je podeljeno u četiri grupe, a tesnu pobedu u mini-kvizu odnela je IV grupa.

Poslednji čas održan je u odeljenju VI/2. Šestaci su naročito pomno pratili sve što su naši darovci pričali, a pokazali su i izvanredno znanje u mini-kvizu. Zlatno pitanje je takođe bilo postavljeno, a pobedu je odnela III grupa. Osim kviza i predstavljanja kampanje, đacima je pušten i jedan od prošlogodišnjih pobedničkih filmova „U malom svetu velikih riba dolazi do promene“, kako bi imali prilike da vide kako treba da izgleda jedan autorski film, koji je delo njihovih malo starijih koleginica i kolega iz Šapca.

Ovim putem želimo još jednom da zahvalimo đacima koji su nas primili u svoja odeljenja kao najuvaženije goste; nastavnom kolektivu koji nas je takođe srdačno dočekao i ustupio nam svoje časove za predstavljanje naše kampanje; direktoru škole Marku Đuriću koji je odobrio i podržao čitavu ideju; a posebno zahvaljujemo školskom pedagogu Anđeli Ristić koja je pratila naš rad i došla na ideju da nas pozove.

Sedmaci i darovci

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *