26 октобра, 2021

Prva vakcinacija domaćom vakcinom protiv TBC

Na današnji dan 1927. godine doktorka Nadežda Stanojević izvršila je prvu vakcinaciju domaćom vakcinom protiv tuberkuloze (BCG). Proizvodnju domaće vakcine započeo je doktor Milutin Ranković 1926. godine u Centralnom higijenskom zavodu.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis. Najčešće se javlja kao tuberkuloza pluća, ali ponekad zahvata i centralni nervni sistem, cirkulatorni sistem, limfni sistem, bubrege, kosti izglobove. Tuberkuloza je jedna od najrasprostranjenijih zaraznih bolesti u svetu i smatra se da je njome zaraženo između 2 i 3 milijarde ljudi. Očekivalo se da u drugoj polovini XX veka bude iskorenjena, ali svake godine tuberkulozom se zarazi oko 9 miliona ljudi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2015. godine prijevljen je 6,1 milion novih slučajeva tuberkuloze, a procenjuje se da je stvarno bilo čak 10,4 miliona. Od toga je 1,8 miliona imalo smrtni ishod.

Sa manje od 20 prijavljenih slučajeva tuberkuloze na 100.000 stanovnika, Srbija se svrstava među zemlje s malom učestalošću ove bolesti. U Srbiji je u 2012. registrovano 1.220 osoba obolelih od tuberkuloze. Prema podacima iz te godine, 85% obolelih koji su registrovani 2011. su uspešno lečeni, a 60% je izlečeno u potpunosti. Godine 2015. prijavljeno je 889 obolelih. U glavnom gradu Srbije, prema podacima Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, u 2016. godini je u ovoj ustanovi lečeno 155 obolelih od plućne i vanplućne tuberkuloze.

Za obolele od tuberkuloze Srbija ima specijalnu plućnu bolnicu „Ozren“, gde pored medicine leči i specifična priroda. Bolnica godišnje ima oko 2.500 pacijenata, od kojih je 30 odsto sa tuberkulozom.

 

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *