Održana tribina „Moje rodno mesto u slikama“ u Šidu

Društvo za akademski razvoj je u subotu 23. februara, u sklopu promocije šeste sezone kampanje Kultura na DAR, održalo tribinu „Moje rodno mesto u slikama“ u Kulturno obrazovnom centru u Šidu.

Tribinu je ispred Društva za akademski razvoj otvorila izvršna direktorka kampanje Kultura na DAR, Alisa Kockar koja se zahvalila svim prisutnima na odzivu i istakla značaj tribine za promociju pomenute kampanje. Alisa je pozvala učesnicu četvrte sezone kampanje, Svetlanu Petrović, učenicu Osnovne škole „Sremski front“ iz Šida, da recitacijom pesme „Laza i Lenka“ autorke Lenke Nestorović, otvori našu tribinu.

Citirajući istaknutog srpskog slikara i velikana iz Šida, Savu Šumanovića, Alisa je rečima: „Drugačije je naše svetlo Srema od onoga u Parizu i Normandiji, rekao je Sava Šumanović prilikom svog drugog povratka u Šid 1928. I obasjao je naš Srem i naš Šid svetlom koje nas i danas greje. Danas smo spremni da vam u Savinom, u vašem i našem gradu, predstavimo deo kulturnog blaga koje nas okružuje“, svečano otvorila tribinu i pozvala naše drage prijatelje, govornike, da se obrate publici i predstave Slike rodnog kraja.

Slike rodnog kraja predstavili su arheolog i viši kustos Radovan Sremac, mladi književnik Aleksa Mladenović, direktorka Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum“ gospođa Ljubinka Pantić i Anja Vejnović, učenica osmog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ u Šidu.

Radovan Sremac proveo je publiku kroz put Šida do vrha svetske arheologije govorivši o lokalitetu Gradina na Bosutu i paradnim šlemovima iz Berkasova, a potom se osvrnuo i na životno delo prvog srpskog kantautora Mite Oreškovića čija je kompozicija svečano odsvirana prilikom predaje ključeva grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.

Književnik Aleksa Mladenović, koji je nedavno za naš portal govorio o svom prvom romanu „Front prekinute mladosti“ ispričao je prisutnima kako je istražujući za roman upoznao svoje selo, saznavši brojne pojedinosti o kojima mu do tada nisu govorili. Aleksa je istakao značaj sela u prošlosti, osvrnuo se na zvučna imena koja potiču iz njegovog sela, i ukazao na trenutno loše stanje u rodnom mestu, podvukavši da selo više nema biblioteku, da se u selu više ne održavaju dani posvećeni književniku Blagoju Jastrebiću i da je jedina kulturna manifestacija u selu memorijalni turnir u fudbalu posvećen prerano preminulim momcima iz njegovog sela.

Gospođa Ljubinka Pantić, upoznala je publiku sa likom i delom velikog Ilije Bašičevića Bosilja. Govoreći o putu jednog seljaka, Ilije Čvarka, do velikog slikara Ilije Bašičevića Bosilja, gospođa Pantić skrenula je pažnju prisutnima da ne smemo zaboraviti ovog stvaraoca, kao i da svi Šiđani moraju sa ponosom govoriti o svom slavnom sugrađaninu.

Naša najmlađa govornica, Anja Vejnović, učenica Osnovne škole „Branko Radičević“ u Šidu, podelila je sa publikom priču jedne bake iz Jamene i govorila o njenim sećanjima na teške dane iz perioda Drugog svetskog rata. Anja je skrenula pažnju prisutnima da nikako ne smemo zaboraviti ovakve priče iz kojih moramo izvući pouke važne za čitav život.

Nakon obraćanja naših dragih prijatelja, Alisa je pozvala publiku da isprate predstavu narodnog običaja „Vertepa“ koja se danas praktikuje na Badnje veče u selu Vašica, a koji su nam prikazali učenici osnovnih škola „Sremski front“ i „Branko Radičević“ iz Šida. Učenike su za ovo izvođenje pripremili nastavnici pomenutih škola: nastavnica istorije Biljana Lazić, nastavnik istorije Milan Gerber i nastavnica muzičkog Svetlana Đačanin.

Tribinu „Moje rodno mesto u slikama“ priveo je kraju učenik Osnovne škole „Branko Radičević“Uroš Janković, recitacijom „Baćina pesma“ autora Srđana Maleševića.

Alisa Kockar upoznala je publiku sa dosadašnjim radom Društva za akademski razvoj ističući uspehe prethodnih sezona kampanje Kultura na DAR i pozvala kreativnu direktorku kampanje, Mirjanu Varničić da sa publikom podeli priču o šestoj sezoni Kulture na DAR.

Publici se obratila i nastavnica srpskog jezika Nataša Kovačević Miljanović iz Šida koja je prošle godine imenovana za našeg Viteza od kulture. Nataša je istakla svoje impresije o saradnji sa našim Društvom i pozvala svoje sugrađane da se priključe kampanji Kultura na DAR. Na samom kraju, Mirjana Varničić i Alisa Kockar, ispred Društva za akademski razvoj uručile su zahvalnice svima onima koji su doprineli organizaciji i realizaciji naše tribine.

Preporučite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *