24 октобра, 2021

Kultura glavni motiv za učešće

Razgovor sa profesorkom Slavicom Plac, jednom od autorki pobedničkog filma „Razgovori velikana“ za kategoriju Ljudi na konkursu u okviru kampanje „Kultura na DAR 2“.

Pored profesorke Slavice, na filmu su radile i Renata Cvetkov i Jelena Šekuljica. Autorke projekat „Kultura na DAR“ doživljavaju kao jednu od retkih svetlih tačaka u realnosti koja nas trenutno okružuje. Za njih je sama reč kultura bila motiv da učestvuju na konkursu. Profesorka Slavica smatra da je projekat „Kultura na DAR“ neophodno ponavljati, jer prema njenim rečima, svakodnevne nove/stare ideje iznova niču.

Na ideju da se snimi film „Razgovori velikana“ došlo se spontano, tokom uobičajenog razgovora na velikom odmoru. Podsticaj je bila i želja za promocijom škole kroz koju se istorija grada Sombora obrazovala, nadahnjivala i zaljubljivala, a igrom slučaja sve je u neposrednoj blizini škole, takoreći u istoj ulici/sokaku, ispričala nam je profesorka.

Autorke filma su gledaocima želele da poruče da se kultura nalazi svuda oko nas. Ona je protkana kroz građevine, zidove, kao i kroz ljude koji nas okružuju. Dalje, cilj je bio pokazati da je kulturu važno upoznati, primetiti, i na kraju, pokušati da se bude deo nje.

Prema rečima autorki, film nažalost nije doveo ni do kakve konkretne akcije u ovkiru samog lokalnog okruženja, a zajednica nije bila upoznata sa tom idejom dok film nije bio sasvim završen. Međutim, snimanje ovog filma dovelo je do samousavršavanja autorki u različitim aspektima. ,,Jedna od nas je naučila da radi u programu za video-montažu, proučile smo detaljnije istoriju Sombora, bar onu koja se tiče tematike filma, usavršile se u pisanju scenarija“, istakla je profesorka.

Samo snimanje filma autorkama nije oduzelo mnogo vremena. Ipak, za montažu je bilo potrebno nekoliko dana, što je bio i najveći izazov. Bilo je potrebno uklopiti sve vizuelno i tonski ispratiti ideju koju su autorke imale na umu. Autorke filma ni od koga nisu tražile pomoć. U svakom slučaju, zahvaljuju učenicima koji su bili voljni da učestvuju, i koji su time postali deo samog filma.

Profesorka budućim učesnicima poručuje da je „kultura uvek dovoljan motiv da vas pokrene na akciju“. U isto vreme, ona skreće pažnju da je žalosno što samoj dodeli nagrada prošle sezone u medijima nije posvećeno dovoljno prostora. Promocija kulture bi bila daleko efikasnija kada bi se medijske institucije uključile i prenosile ,Kulturu na DAR’ svojim gledaocima, sugeriše ona.

Priredio:
Bulatović Lazar

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *