23 октобра, 2021

Interaktivna radionica o kulturnoj baštini u OŠ „Ivan Goran Kovačić“

Društvo za akademski  razvoj organizovalo je predavanje i interaktivnu radionicu za učenike sedmog razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ pod nazivom „Osamnaest slika Beograda“ u okviru promocije kampanje „Kultura na DAR 6“.

Predavanje i radionica upriličeni su u biblioteci Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ za učenike sedmog razreda, a posebnu dobrodošlicu našim predavačima i članovima priredili su direktor škole Miomir Dragaš, školski pedagog Kristina Bulatović i bibliotekarka Radmila Pavlović.

Cilj radionice je upoznavanje učenika sa nekim od najznačajnijih kulturnih spomenika, kao i približavanje istorije onih spomenika kulture koji su deci ovog uzrasta poznati. U tu svrhu, članovi DAR-a i organizacionog tima kampanje, Mirjana Varničić, Alisa Kockar i Milan Simonović govorili su o istoriji Beograda sa akcentom na najznačajnije događaje koji su obeležili istoriju našeg glavnog grada i imali su naizmenična izlaganja o osamnaest slika, tj. spomenika kulture.

Nakon izlaganja, učenici su se podelili u tri grupe, sa zadatkom da prema sopstvenom nahođenju izrade mozaik od 4 do 6 slika od ukupno 18 predstavljenih, te da na taj način razviju sposobnost da samostalno utvrde značaj navedenih spomenika kulture. Dva spomenika kulture koja su izabrale sve tri grupe đaka su Crkva Svetog Marka i Zgrada „Srpska kruna“.

Tokom predavanja i radionica četvoro učenika se naročito istaklo svojim odgovorima i doprinosom našoj misiji, zbog čega je Društvo za akademski razvoj odlučilo da ih nagradi. Nagrade u vidu knjiga i brošura naših darodavaca dobili su Aleksa Branković, Uroš Jakovljević, Irina Anđić i Nemanja Stokanović.

Ovo je bila prva radionica ovog tipa i nameravamo da održimo još nekoliko sličnih u osnovnim i srednjim školama, ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima Srbije. Ukoliko želite da dođemo i u Vašu školu, budite slobodni da nas kontaktirate na: office@dar.org.rs kako bismo se što pre organizovali i zajedno zainteresovali mlade ljude za kulturnu baštinu mesta u kom žive.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 2 Prosečna ocena: 1]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *