26 октобра, 2021

Glas žirija: Tesno do samog kraja

Nakon godinu dana planiranja, dva meseca otvorenog konkursa za prijave i nedelju dana glasanja, konačno možemo da proglasimo pobednike ovogodišnje kampanje „Kultura na DAR 3“. Konačno, predstavljamo i filmove koje je sturčni žiri izabrao za pobedničke u svakoj od kategorija.

Najbolji film u kategoriji Mesta zahvaljujući glasovima žirija je film „U Malom svetu Velikih riba dolazi do promene“ iz Šapca, autorke Tatjane Marković-Topalović, uz pomoć Anje Jocić, Tamare Skorić, Verice Đapanović, Miloša Teodorčevića, Nedeljka Tišanovića, Dragoljuba Đokića i Nikole Đukića. U opisu filma stoji: Učenici, maturanti medicinske škole i Gimnazije su se i ove godine angažovali da predstave deo kulturnog mozaika svog grada. Mnogi će ove godine maturirati i i napustiti Šabac, odlazeći u velike univerzitetske centre. Njihov zapis o muralima je zapis o kulturi koja je zaživela na neobičan način u našem gradu u trenutku njihovog odrastanja i sazrevanja. Nisu želeli da je ne primete da se ne osvrnu i da ne zabeleže divne treptaje u kulturi našeg grada. Već sutra, zidovi mogu biti obojeni, crteži zaboravljeni, a naš video zapis ostaje kao svedočanstvo jednog vremena u bivstvovanja našeg, kulturom bremenitog grada.

Najbolji film u kategoriji Ljudi zahvaljujući glasu stručnog žirija je film „Čika Isina škola“ iz Kovina, autora Dejana Kreculja. Kako se navodi u opisu, film je priča koju je ispričala jedna fotografija kolektiva kovinske Građanske škole, između dva velika rata, škole koju je vodio Isidor Kupusarević, cenjeni intelektualac i draga osoba, čika Isa, kako su ga zvali savremenici.

Najbolji film u kategoriji Događaji zahvaljujući glasu stručnog žirija je film „Zavičajno ognjište“ iz Tršića, autorke Svetlane Pavlović, kojoj je pomagala Dragana Despotović. Film opisuje stare običaje i kulturu srpskog naroda sa područja Podrinja.


Zahvaljujemo još jednom našim cenjenim članovima ovogodišnjeg stručnog žirija, Igoru Rillu, Aleksandru Tešiću, Nemanji Deviću i Alisi Kockar, koji su imali slatke muke da izaberu svoje favorite.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

1 thought on “Glas žirija: Tesno do samog kraja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *