28 октобра, 2021

Glas publike: Prvi pobednici ovogodišnje kampanje

Nakon godinu dana planiranja, dva meseca otvorenog konkursa za prijave i nedelju dana glasanja, konačno možemo da proglasimo pobednike ovogodišnje kampanje „Kultura na DAR 3“. Za početak, predstavljamo filmove koje je publika izabrala za pobedničke u svakoj od kategorija.

Najbolji film u kategoriji Mesta zahvaljujući glasovima publike je film Naša Žiča iz Žiče, autorke Goranke Marković, kojoj su pomagali Branka Mićević, Danilo Spasojević, Dragana Đurić, Slavica Pavlović i Savo Veljković. U opisu filma stoji: Žički učitelji ponosno čuvaju i neguju baštinu i kulturnoistorijsko blago koje su nam ostavili slavni preci, vladari svete loze Nemanjića. Scenario je sačinjen u saradnji sa kolegama, ali i učenicima, koji su svoje ideje i predloge utkali u priču koja traje vekovima i nastavlja da se priča i živi za buduća pokolenja. Učenici su u manastirskoj porti u veoma simbolički uređenom prostoru, sa kostimima i rekvizitima autentičnim za Srbiju nemanjičkog perioda, izveli besede o Sv. Savi, njegovom životu, legende koje su o velikom svetitelju zapamćene u narodu. Učenici su ovom prilikom pokazali da sa velikom svešću i ljubavlju predstavljaju škole koje se svojom tradicijom oslanjaju na prvo srpsko učilište koje je osnovao Sveti Sava.

Najbolji film u kategoriji Ljudi zahvaljujući glasovima publike je film Sreten Adžić iz Trstenika, autora Alekse Jovaševića, kome je pomagao Vukašin Stojanović. Njih dvojica pokušali su da nam približe lik i delo ovog velikog čoveka, a sudeći po oceni publike, u tome su i uspeli.

Najbolji film u kategoriji Događaji zahvaljujući glasovima publike je film Odri na svili iz Zrenjanina, autorke Zorice Aleksić. U filmu „Odri na svili“ govori se o umetničkim radionicama koje organizuje zrenjaninsko udruženje žena mesne zajednice „Dositej Obradović“, sa ciljem da se očuvaju stari zanati i podstakne kreativnost članica. U pitanju su slikanje na svili, vez, zlatovez, dekupaž, pravljenje torti, kiflica… Svake godine opus je sve širi.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *