20 октобра, 2021

DAR u XII beogradskoj gimnaziji

Društvo za akademski razvoj održalo je radionicu pod nazivom „Osamnaest slika Beograda“ u XII beogradskoj gimnaziji u sredu 20. marta 2019. godine u okviru promocije šeste sezone kampanje za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji – Kultura na DAR.

Predavanje i radionica bili su namenjeni učenicima XII beogradske gimnazije koji pohađaju izborni predmet Jezik, mediji i komunikacija. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa kulturnom baštinom svog grada.

Nakon prvobitnog predstavljanja osamnaest spomenika kulture, đaci su bili podeljeni u pet grupa, koje su imale zadatak da izaberu šest do sedam spomenika kulture koje bi oni želeli da sačuvaju kako od zaborava, tako i od nekog budućeg zamišljenog scenarija uništenja. Svoj izbor prikazali su na svojevrsnim plakatima. Učenici su izabrali 12 od 18 spomenika kulture, a najzastupljeniji među njima su bili Crkva Svetog Marka u Beogradu i kafana „?“ koji su se našli u izboru četiri od pet grupa đaka.

Kako bismo dodatno podstakli đake da razmišljaju o kulturnoj baštini, odlučili smo da nagradimo najaktivnije učenike na radionici i dodelimo im simbolične nagrade u vidu knjiga. Takođe, tokom izrade plakata, đaci tradicionalno mogli da se posluže slatkišima, radi bolje koncentracije.

Idejni tvorac radionica za osnovce i srednjoškolce je naša istoričarka Mirjana Varničić, koja je ujedno kreativna direktorka kampanje „Kultura na DAR“ i jedna od najaktivnijih članica Društva za akademski razvoj. Mirjana je zajedno sa kolegom iz Društva, politikologom i direktorom kampanje Milanom Simonovićem održala predavanje i interaktivnu radionicu. Tehničku podršku tandemu pružila je Zvezdana Jokanović, volonterka Društva za akademski razvoj.

Društvo za akademski razvoj zahvaljuje XII beogradskoj gimnaziji na pruženoj prilici da se đacima prikaže nešto što smatramo izuzetno korisnim za njihov budući akademski i kulturni život. Posebnu zahvalnost dugujemo direktorki XII beogradske gimnazije, gospođi Gordani Pavlović, koja je prepoznala naš koncept kao nešto što može dodatno podstaći đake na kreativnost. Takođe, zahvaljujemo nastavnicama Dušici Delić i Katarini Pfaf Krstić, koje vode izborne predmete Jezik, mediji i komunikacija, odnosno Pojedinac, grupa i društo, kojima smo „ukrali“ ovaj jedan školski čas i koje su nam od nastanka ideje bile podrška.

Duboku zahvalnost dugujemo i učenici III/4 odeljenja XII beogradske gimnazije, Milici Aćimović koja je svojeručno uradila plakat za našu radionicu, koji nas je veoma emotivno dotakao.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 18 Prosečna ocena: 5]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *