Čika Sele proglašen za Viteza od kulture!

Društvo za akademski razvoj danas je odlikovalo višedecenijskog čuvara spomen-kompleksa Čegar, gospodina Selomira Markovića titulom Viteza od kulture, za poseban doprinos kulturi i očuvanje kulturne baštine Srbije.

Alisa Kockar i Milan Simonović, ispred Društva za akademski razvoj, danas su bili gosti sjajnim domaćinima iz Niša, gospodinu Selomiru Markoviću, Miroslavu Mitiću i Ivanu Mančiću. Trojica izvanrednih ljudi i ljubitelja kulturne baštine naše zemlje nisu mogli da prisustvuju Svečanoj dodeli nagrada za učesnike pete sezone kampanje Kultura na DAR, koja je bila održana u junu ove godine.

Film Čegarski bol, koji govori o liku i delu izuzetnog Selomira Markovića, a koji su Ivan i Miroslav snimili za učešće u našoj kampanji odneo je pobedu u kategoriji Ljudi, dok je Ivan Mančić nagrađen i za najbolju fotografiju u kategoriji Događaji – Kosidba na Rajcu.

S velikim zadovoljstvom Miroslavu i Ivanu uručili smo nagrade naših darodavaca, kao i diplome za postignut uspeh, dok smo za gospodina Selomira Markovića odlikovali medaljom i titulom našeg Viteza od kulture. Verujemo, apsolutno zasluženo! Tako se Selomir Marković pridružio onima koji su u svojim lokalnim sredinama prepoznati kao aktivisti i borci za očuvanje kulturne baštine Srbije. Dobitnici medalja su: Dejan Kreculj (nastavnik iz Kovina), Nataša Miljanović (nastavnica iz Šida), Lea Kockar (maturantkinja iz Zrenjanina), Aleksa Teodorović (učenik iz Sremske Mitrovice), Selomir Marković Sele (čuvar spomen-kompleksa na Čegru), Muzej afričke umetnosti, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Nikole Tesle, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradska filharmonija, Radio Televizija Caribrod i Milan Simonović (prvi koordinator kampanje Kultura na DAR).

Društvo za akademski razvoj je nevladina, neprofitna organizacija koja ima za cilj podsticanje aktivizma građana, razvoja volonterizma u Srbiji i reformi obrazovnog sistema. Od svog osnivanja, 2013. godine, DAR je pokrenuo kampanju Kultura na DAR sa ciljem da se očuva i promoviše kulturna baštine u našoj zemlji.

Preporučite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *