22 октобра, 2021

Spomen-obeležje ruskim i srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, koje je svečano otkriveno 2014. godine na Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu, oskrnavili su vandali. Minulog vikenda, nepoznati počinioci odneli su bronzanu bistu Svetog Đorđa, koja je krasila spomenik.

Lopovi su iz unutrašnjosti granitnog krsta visokog 2,7 metara odvalili i odneli skulpturu Svetog Đorđa Pobedonosca, pokrovitelja ruske i srpske vojske, izvajanu u bronzi, kao podsećanje na žrtvu koju su vojnici ruskog i srpskog naroda položili za slobodu.

Da bronzana figura nedostaje, prvi su primetili čuvari beogradske tvrđave, koji danonoćno obilaze park i spomenike u njemu. „Čim su čuvari primetili da figura nedostaje, obavestili su upravu, a mi smo pozvali policiju“ – ističu u JP „Beogradska tvrđava“, koje je zaduženo za upravljanje ovim utvrđenjem. „Moguće je da je figura odneta i dan-dva ranije. Policija je obavila uviđaj, videćemo kakvi će biti rezultati. Ovo je velika krađa, možda najveća posle krađe figura golubova sa fontane „Buđenje“ 2015″.

Ovaj spomenik podignut povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata bio je donacija dve ruske društvene organizacije – „Centra nacionalne slave“ i Fonda „Andrej Prvozvani“, gradu Beogradu. Postavljen je 2014. godine, kada ga je osveštao patrijarh srpski Irinej uz sasluženje predstavnika patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, njegovog preosveštenstva episkopa kronštatskog Nazarija.

Preprodavci sekundarnih sirovina oskrnavili su i ovaj monument izvajan u večnu slavu srpskim i ruskim herojima, a posetioci Kalemegdana ostali su u neverici u ponedeljak kada su shvatili da figure svetitelja nema. Nemo su posmatrali udubljenje u spomen-obeležju, za koje je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika. Kalemegdanska tvrđava prostire se na 52 hektara, a čuva je nešto više od 50 radnika obezbeđenja u tri smene. Ipak, toliki prostor ne mogu da kontrolišu, kao ni mnogobrojne spomenike i biste postavljene širom parka.

Izvor: Novosti

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *