24 октобра, 2021

Sa Spomenika pilotima braniocima Beograda iz Drugog svetskog rata, na Dunavskom keju iza hotela „Jugoslavija“ u Beogradu, nepoznati lopovi ukrali su 24 slova.

Za sada je nepoznanica kada je spomenik oskrnavljen, a vandali, koji su uništili natpis „pilotima braniocima Beograda aprila 1941“, još uvek nisu otkriveni. Spomenik se nalazi na centralnom delu keja, u blizini hotela, parkinga i nekoliko splavova.

Spomenik pilotima braniocima Beograda posvećen je stradalim avijatičarima, koji su zajedno sa jedinicom protivvazdušne odbrane Kraljevine Jugoslavije branili prestonicu od bombi nemačkih aviona. Od jedanaestorice pilota većina je poginula, pošto su prethodno oborili više od 40 nacističkih letelica.

Kako su novinarima Blica rekli prolaznici koje su u subotu zatekli na Zemunskom keju, slova na Spomeniku pilotima braniocima Beograda bila su slabo pričvršćena za podlogu, što je išlo na ruku lopovima: „To što su slova bila pričvršćena silikonom za postolje spomenika svakako nije opravdanje za krađu, ali ta slova su mogla biti bolje i jače ugrađena.“

Društvo za akademski razvoj najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i apeluje na državne organe da ulože više napora u otkrivanje vinovnika ovog čina, kao i na sprečavanje budućih vandalizama!

Glas publike:
[Ukupno glasača: 1 Prosečna ocena: 1]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *