21 октобра, 2021

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara optužila je Islamsku zajednicu u Srbiji da je rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana.

Islamska zajednica u Srbiji je u aprilu uklonila krov sa namerom da rekonstruiše džamiju u narodu poznatu kao Arab džamija, u centru grada, na samom ulazu u Staru čaršiju, za šta, kako u lokalnoj samoupravi tvrde, nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika.

Objekat koji se u dokumentima prvi put pominje 1528. godine, bio je bez krova nekoliko meseci, zbog čega su zidovi dvospratne bogomolje počeli da se urušavaju. Danas su radnici pod nadzorom Islamske zajednice u Srbiji uklonili ceo objekat, osim minareta, koji je tokom proleća takođe znatno oštećen udarom groma.

„Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i sprovodeći adekvatne mere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena – bez ikakvog osećaja za tradiciju i njenu simboliku“, navodi se u saopštenju gradske Komisije.

Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o merama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. godine doneo Rešenje kojim se zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji.

„Arab džamija, koja je opstajala vekovima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, nažalost više ne postoji. Srušili su je oni koji misle da istorija ovog grada počinje i završava se sa njima“, saopštila je Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara.

Izvor: N1

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *