20 октобра, 2021

Restauracija spomenika „Porodica“ posle 47 godina

Spomenik „Porodica“ vajara Jovana Soldatovića, posvećen žrtvama Novosadske racije iz 1942. godine, uklonjen je sa Keja u Novom Sadu zbog restauracije. Biće to njegova prva popravka otkad je postavljen pre 47 godina.

„Posle blizu pola veka uočili smo da je neophodna rekonstrukcija. Uvideli smo da je on ozbiljno ugrožen. Posle toliko godina stajanja uz Dunav, pod atmosferskim uticajem kiše, snega, mraza, došlo je do truljenja čeličnih konstrukcija koje drže spomenik, a to se odrazilo i na bronzu od koje je izliven“, navodi direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić.

Dodaje da su projekat pokrenuli uz saglasnost porodice vajara Soldatovića. Konkurisali su za sredstva Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja i za taj posao dobili tri miliona dinara. Spomenik će restaurirati firma „Granit liješće“ iz Sremske Mitrovice, a na starom mestu trebalo bi da se nađe 24. decembra.

Podignut je 1971. godine kao spomenik žrtvama trodnevne racije u Novom Sadu, kada su mađarski fašisti pobili i pod led na Dunavu bacili više od 1.300 Jevreja, Roma i Srba. To je najteži zločin koji Novi Sad pamti.

Izvor: N1

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *