23 октобра, 2021

Muzej vazuhoplovstva prelazi u ruke Ministarstva odbrane

Vlada Srbije donela je pre dva dana odluku o prebacivanju Muzeja vazduhoplovstva pod upravu Ministarstva odbrane, te prenošenju prava, obaveza, imovine i arhivske građe na to Ministarstvo, prenosi Tango Six.

Prema saznanjima Tango Six, u odluci je navedeno da se Muzej Vazduhoplovstva Beograd „ukida“ jer „potrebe za delatnošću ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i efikasniji način“.

Zaposlene u Muzeju vazduhoplovstva preuzima Ministarstvo odbrane u skladu sa propisima kojima se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije. Takođe, prava drugih osnivača rešavaće se u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije. Muzej će doneti finansijski izveštaj, odnosno bilans stanja na dan 15. mart 2019. godine i u skladu sa mogućnostima izmiriće postojeće obaveze prema dobavljačima, izvršiće naplatu potraživanja od poverioca, prenos preostalih likvidnih finansijskih sredstava na račun Ministarstva odbrane koji je otvoren kod Uprave za trezor i zatvaranje aktivnih računa Muzeja vazduhoplovstva. – stoji u odluci Vlade.

Kako se u njoj dalje navodi, Ministarstvo odbrane u obavezi je da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplostva kao spomenika kulture: „Od dana stupanja na snagu ove odluke prestaje mandat organima upravljanja, kao i važenje opštih akata Muzeja vazduhoplovstva. Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom Glasniku Republike Srbije“.

Ovom odlukom, pored „ukidanja“ Muzeja vazduhoplovstva Beograd ukinuta je i mogućnost koja se javila sredinom januara ove godine da Ministarstvo odbrane nadležnost nad Muzejem preda Gradu Beogradu. Muzej vazduhoplovstva je u vlasništvu države od 2017, a upravljanje nad tom institucijom preuzelo je Ministartsvo odbrane po odluci Vlade Srbije 2015. godine.

Muzej vazduhoplovstva Beograd podržao je treću sezonu naše kampanje za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji, zbog čega Društvo za akademski razvoj pomno prati sve što se dešava sa ovom kulturnom institucijom.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *