19 октобра, 2021

88 godina postojanja Biblioteke grada Beograda

Dodelom nagrada i prigodnim muzičkim programom 16. januara 2019. godine Biblioteka grada Beograda obeležila je 88 godina postojanja, a nagrada za najboljeg bibliotekara pripala je Dobrili Begenešić, načelnici odeljenja za istraživanje i razvoj bibliotečko-informacionog sistema Matičnog odeljenja Narodne biblioteke Srbije.

Žiri u sastavu Zoran Zdravković, Marina Neđić i Nataša Knežević dodelio je nagradu Dobrili Begenišić na osnovu stručnog, naučnog, edukativnog i istraživačkog rada u bibliotekarstvu . Nagrada „Gligorije Vozarović“ najboljem izdavaču u 2018. godini pripala je izdavačkoj kući „Prometej“, dok su najčitanije knjige stranog autora u 2018. godini „Čovek po imenu Uve“ Frederika Bakmana, „Žeđ“ Ju Nesbea i „O čemu govorim kada govorim o trčanju“ Haruki Murakamija.

„Povelja za izuzetan doprinos“ Biblioteke Grada Beograda dodeljena je Vesni Jovanović urednici u Informativnom programu Radio televizije Beograd, dok je nagrada „Čitalac godine“ podeljena u dve kategorije.

Prva laureat je petnaestogodišnja Laura Ljutaj koja je postala „Čitalac godine“ u kategoriji dece, jer je prošle godine na opštini Novi Beograd pozajmila i vratila 250 knjiga. „Čitalac godine“ u kategoriji odraslih je Đorđe Ilić iz opštine Mladenovac koji je pozajmio i vratio ukupno 243 knjige.

Kako je saopšteno u 2018. godini izdato je ukupno 1.678.194 knjiga i druge bibliotečko-informacione gradje. U mreži BGB održano je ukupno 3.193 programa kojima je prisustvovalo oko 220 hiljada ljudi. Prošle godine je Biblioteka grada Beograda organizovala jednu od najvažnijih svetskih bibliotečkih konferencija „Metlib 2018“, a otvorena su renovirana odeljenja u Grockoj, na Savskom vencu i dečije odeljenje „Čika Jova Zmaj“ u centru Beograda.

Svečanosti u Biblioteci grada Beograda prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, u muzičkom delu programa  Lena Kovačević je pevala obrade Bajaginih pesama.

Čestitke od Društva za akademski razvoj

Društvo za akademski razvoj čestita Biblioteci grada Beograda na ovom jubileju, sa željom da svi zaposleni u ovoj instituciji budu jednako profesionalni, ljubazni i učtivi kao što su to bili svih ovih godina. Podsetićamo da je Biblioteka grada Beograda bila prva institucija koja je omogućila da se Svečana dodela nagrada u okviru naše kampanje „Kultura na DAR“ održi u njihovom zdanju. Bilo je to, sada već davne 2013. godine na samom početku ove naše divne priče. Fotografije sa te dodele možete pogledati ovde.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *