19 октобра, 2021

Autorka: Dobrila Martinov
Mesto: Petrovaradin
Oblast: Mesta
Kategorija: Seniori

U Petrovaradinu – u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u Beogradskoj ulici i danas postoji Zgrada Šajkaškog bataljona, izgrađena početkom XVIII veka kao sedište ovog bataljona. Iznad glavnih vrata nalaze se dva lava, a u niši stoji statua „Bogorodice pobednice” čiji je zvanični naziv Auxilium christianorum. Pod ovim naslovom ona se predstavlja kako sa desnim stopalom na polumesecu stoji na globusu obavijenom zmijom, i drži malog Isusa koji kopljem probada zmijinu glavu, oslobađajući Zemljinu kuglu od Turske vlasti, posredno u to vreme od islama.

Istorija ovakvog predstavljanja Bogorodice potiče iz vremena pape Pija V. Naime, kada su u bitci kod Lepanta 7. oktobra 1571. hrišćanske snage, udružene u Svetu ligu, odnele ubedljivu pobedu i okončale osmansku hegemoniju na moru, papa Pije V u čast te pobede donosi odluku da se svake prve nedelje u oktobru jednostavnim obredom (rito simplex) proslavlja praznik „Bogorodice pobednice”. Papa Grgur XIII 1573. svečanost uzdiže u rang dvostrukoga obreda (rito duplex) pod nazivom „Blažene Device Marije od krunice”. Ovaj praznik je slavio u početku Dominikanski red i one crkve gde je postajalo „bratstvo krunice”. Povodom stogodišnjice Lepantske bitke i nakon oslobođenja Beča od Turaka 1683. slavljenje ovog praznika rašireno je na veći broj dijeceza, a papa Klement XI proglasio ga je većim dvostrukim obredom (rito duplex majus) za celu Crkvu. Nakon velike pobede koju je princ Eugen Savojski izvojevao nad Turcima kod Petrovaradina 5. avgusta 1716. godine, kada su Turci nepovratno potisnuti na jug iz ovih krajeva, papa Pije X, do tada pomični praznik, vezao je za 7. oktobar – kada se i odigrala Lepantska bitka. Značaj „Bogorodice pobednice” je proširen u molitvenoj praksi kao podrška u borbi protiv kuge, rata, kolektivnih i individualnih nesreća i kao sredstvo za spas duša živih i mrtvih.

Petrovaradinska „Bogorodica pobednica” ili Auxilium christianorum, koja stoji na Zgradi Šajkaškog bataljona spada u najlepše primere predstavljanja ovog vida slavljenja Bogorodice u evropskoj umetnosti.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 8 Prosečna ocena: 3.9]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *