21 октобра, 2021

Autor: Dragan Vidosavljević
Mesto: Deligrad
Oblast: Mesta
Kategorija: Seniori

Prikazana fotografija pokazuje strašno stanje u kom se danas nalazi nekadašnji štab generala Mihaila Černjajeva – ,,Lava od Taškenta“ velikog slovenofila glavnokomandujućeg srpske vojske i hiljade ruskih i evropskih dobrovoljaca za vreme Prvog srpsko-turskog rata 1876. godine. Na ovom mestu general Černjajev je u septembru 1876. godine svečano proglasilo Srbiju za kraljevinu, a kneza Milana za kralja.

Vest o proglašenju je iz Deligrada poslata širom Evrope. Tom prilikom sagrađena je trijumfalna kapija okićena cvećem i hrastovim lišćem. Vojska je položila zakletvu kralju. Priređena je vojna parada i veliko slavlje. Blagodarenje za novog kralja služilo je oko 50 sveštenika. Černjajev je od jutra do mraka primao mnogobrojne deputacije. Svi su se spremali za dolazak kneza Milana i njegovo krunisanje. Nažalost, zbog pritiska Velikih sila knez Milan nije mogao da prihvati krunu, ali će ovaj događaj u istoriji i sećanju naroda ostati upamćen kao ,,Deligradski događaj“.

Stara deligradska škola u kojoj se nalazio generalov štab decenijama propada. Objekat je zarastao u šiblje i drveće se polako urušava. Vrata i prozori su razvaljeni. Kroz, na više mesta, provaljen krov ulazi voda zbog čega je počelo urušavanje krovne konstrukcije i plafona. U jednoj prostoriji plafon se u potpunosti obrušio na ostatke nekadašnje biblioteke. Pomešani sa šutom, polomljenim plafonskim letvama i gredama leže uništeni od prokišnjavanja primerci Letopisa Matice srpske, Pomaka i razne druge stare periodike…

Krajnje je vreme da se učini nešto kako bi se ovaj objekat od izuzetnog značaja za srpsku istoriju i kulturu sačuvao od uništenja, obnovio i u njemu osnovao Muzej srpsko-turskih ratova 1876-1878.

Glas publike:
[Ukupno glasača: 10 Prosečna ocena: 5]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *