August 15, 2014

Novi Beograd

NBG logoNovi Beograd je gradsko naselje, sedište opštine Novi Beograd u Gradu Beogradu. Nalazi se na severnoj obali reke Save i zauzima površinu od 4.074 hektara. Naselje Novi Beograd je izgrađeno nakon Drugog svetskog rata i razvilo se u moderan velegrad. Tri godine nakon završetka Drugog svetskog rata 11. aprila 1948.godine, izgradnju Novog Beograda započele su omladinske radne brigade. Taj dan se uzima za nastanak Novog Beograda. Zgrade su nicale jedna za drugom, a 1952. je osnovana opština Novi Beograd, a 1955. opština Bežanija je pripojena Novom Beogradu. Jedna od prvih završenih zgrada bila je Palata federacije (poznata i kao SIV, a danas zvanično Palata „Srbija“), dok su prve zgrade za stanovanje činili paviljoni blizu Tošinog bunara.

Kompleks Studentskog grada je izgrađen u isto vreme da bi se zadovoljile stambene potrebe studenata rastućeg Univerziteta u Beogradu koji su dolazili iz svih delova Srbije. Druge značajne građevine izgrađene u Novom Beogradu su kongresna dvorana Sava centar, Geneksove kule, sedište Naftne industrije Srbije, sportske i koncertne dvorane Hala sportova i Beogradska arena i hoteli sa 5 zvezdica Crowne Plaza i Hajat Ridžensi.

Na obrazovanje se vodilo više računa nego na kulturu, pošto se na Novom Beogradu nalazi nekoliko osnovnih i srednjih škola, kao i Studentski grad, kompleks zgrada koje čine najveći dom studenata Univerziteta u Beogradu. Na Novom Beogradu nalaze se sledeće škole: Deveta beogradska gimnazija, Deseta beogradska gimnazija, Fakultet dramskih umetnosti, Visoka tehnička škola strukovnih studija Novi Beograd, Srednja škola grafičkog dizajna, Politehnička akademija, Tehnička škola „Novi Beograd“, Ruska škola i Srednja turistička škola. Muzej savremene umetnosti se nalazi na Ušću. Na teritoriji Novog Beograda nalazi se i sedište dve ambasade i to ambasada Slovačke Republike i ambasada Australije.

Novi Beograd predstavlja značajno sedište kulture. Najpoznatija kulturna obeležja Novog Beograda, a ujedno i ustanove kulture su: Novobeogradska kulturna mreža, Malo pozorište Duško Radović, Sava centar, Muzej savremene umetnosti, Dom kulture Studentski grad, Studentski kulturni centar – Novi Beograd, kao i veliki broj biblioteka.

Čuvena Kombank arena,poznata i kao Beogradska arena, višenamenska je dvorana na Novom Beogradu namenjena za sportske, kulturne, zabavne, izložbene i druge manifestacije. Građena je od 1991. godine, da bi upotrebnu dozvolu dobila 1. oktobra 2007. godine. Arena je zvanično otvorena 31. jula 2004. godine održavanjem košarkaškog turnira Dijamantska lopta 2004. Od tada su u njoj održana evropska prvenstva u košarci, odbojci, stonom tenisu, džudou i svetsko prvenstvo u karateu, pesma Evrovizije 2008. i mnogi drugi koncerti, sportske manifestacije, politički skupovi itd.

Preporučite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *