Wild Boars Kragujevac

Društvo za akademski razvoj od samog početka prve sezone kampanje Kultura na DAR, teži da razvija i održava saradnju sa brojnim institucijama, pravnim subjektima i pojedincima, koji podržavaju našu misiju očuvanja i promovisanja kulturne baštine u Srbiji.

Jedna od takvih institucija je i Wild Boars Kragujevac, koji je prvi sportski klub koji je podržao našu kampanju.

Ukratko o Wild Boars Kragujevac

Prvi koraci američkog fudbala u Kragujevcu načinjeni su oktobra 2002. godine, kada se grupa zaljubljenika u ovaj sport, inspirisana prenosima NFL-a na Trećem kanalu RTS-a, okupila da se u njemu oproba.

Zalaganjem Aleksandra Ćirića i Mladena Pavlovića sve to je prešlo na viši nivo, sredinom avgusta 2003, kada je klub i zvanično registrovan. Tada se došlo na ideju da se klub nazove Divlji veprovi (Wild Boars), po životinji koja je simbol grada Kragujevca.

Prethodno je klub odigrao i prvu utakmicu američkog fudbala u Srbiji, 22. marta 2003. godine, pred oko 500 gledalaca na stadionu kragujevačkog Fudbalskog kluba Jadran, gde je savladao beogradske Vukove, rezultatom 15:14.

U godini osnivanja, ekipu od oko 40 igrača trenirao je Vujica Samailović, a u tom periodu Veprovi su odigrali još dve utakmice. Najpre su, pred više od 800 gledalaca, na stadionu FK Sušica, savladali Sirmirium Legionare (45:38), a potom su na istom mestu koplja položili i Niš Steeds-i – 47:0.

Osnivačka skupština Saveza američkog fudbala Srbije (SAFS) održana je 26. oktobra 2003, a prisustvovali su članovi svih sedam zvanično registrovanih klubova u Srbiji: Legionaries (Sremska Mitrovica), Dukes (Novi Sad), Blue Dragons i Vukovi (Beograd), Outlaws (Požarevac), Steeds (Niš) i naravno Wild Boars.

Na istorijskom sastanku Upravnog odbora SAFS-a, održanom 7. februara naredne godine, donete su značajne odluke, među kojima i dogovor o početku lige bez opreme, po NCAA pravilima, pošto u to vreme nijedan srpski klub nije imao opremu.

Prva zvanična utakmica američkog fudbala u Srbiji, odirana je 12. aprila 2004. godine, na stadionu FK Šumadija, gde su Wild Boars-i, pred oko 500 gledalaca, u meču prvog kola SAFS lige savladali ekipu Niša rezultatom 30:6. Sedam meseci kasnije, 8. novembra, na stadionu „Čika Dača“ odigrano je prvo finale, a Veprovi su, po kiši, pred oko 2.500 gledalaca, savladali Vukove sa 21:6 i tako postali vlasnici prvog šampionskog pehara.

Sledeće godine igralo se Kup takmičenje, a Veprovi su furiozno stigli do finala, savladavši sa nulom sve protivnike osim niških Steedsa. Međutim, u Nišu su Kragujevčani upisali najubedljiviju pobedu u istoriji – 102:6. Ipak, te godine Veprovi nisu osvojili trofej, jer su u finalu, nakon serije od 11 pobeda, doživeli prvi poraz od osnivanja i to od Vukova, na stadionu FK Obilić – 20:7 .

Nedugo zatim stigla je i oprema u Kragujevac, pa je 2006. godine odigrana prva sezone sa opremom, u SELAF ligi (South-eastern League of American Football), u kojoj su, pored domaćih klubova, učestvovali i Silverhawks-i iz Ljubljane. Kragujevčani su ligaški deo završili sa skorom 7-2, a u finalu su se revanširali Vukovima za poraz u Kupu prethodne sezone – 20:7, na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu, pred oko 2.000 navijača.

Sezona 2017. bila je možda i najuspešnija u klupskoj istoriji. Do odbrane šampionskog naslova i sedmog pehara u klupskim vitrinama, Veprovi su došli na sjajan način. Najpre su bili perfektni u regularnom delu sezone (7-0), da bi zatim u polufinalu pregazili Inđija Indianse (50:3), a zatim nadigrali i novosadske Dukese (24:16) u prelepom ambijentu stadiona „Čika Dača“. Izuzetno uspešni bili su i na internacionalnoj sceni, gde su porazili dobro pojačane turske Koč Ramse (21:14), a zatim i mađarske Budapest Cowbellse (50:15) i tako ispred Vukova otišli u finale. U CEFL Bowlu su bili na najvećem ispitu u istoriji srpskog klupskog američkog fudbala i, uprkos tome što su morali da se zadovolje nazivom vicešampiona, nisu se obrukali, protiv jednog od najuspešnijih i najbogatijih evropskih klubova, Swarco Raidersa, trostrukog prvaka Evrope, na prelepom stadionu „Tivoli“ u Insbruku. Sredinom sezone Veprovi su bili 11. na listi TOP 20 timova Evrope, ali su posle poraza od Austrijanaca godinu okončali na 16. poziciji.

Pratite, navijajte za Wild Boars Kragujevac i zapratite tim na društvenim mrežama:

Wild Boars Facebook Twitter Instagram

Podržane kampanje Kultura na DAR

Preporučite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *