21 октобра, 2021

Društvo za akademski razvoj od samog početka prve sezone kampanje Kultura na DAR, teži da razvija i održava saradnju sa brojnim institucijama, pravnim subjektima i pojedincima, koji podržavaju našu misiju očuvanja i promovisanja kulturne baštine u Srbiji.

Jedna od takvih institucija je i Radio Televizija Caribrod.

Ukratko o Radio Televiziji Caribrod

Zbog specifične konfiguracije terena, na teritoriji opštine Dimitrovgrad, početkom devedesetih bio je moguć prijem samo RTS-ovih kanala i prijem prvog programa bugarske državne televizije. Zato je grupa građana, preko mesne zajednice, pre dvadeset pet godina pokrenula inicijativu za izgradnju kablovsko-distributivnog sistema. Sredstvima građana kupljena je oprema i u prvoj fazi priključeno je 630 korisnika.

Krajem 1991. godine, sredstvima donatora , kupljena je oprema u VHS formatu i u prostorijama Centra za kulturu počela je sa radom TV “Caribrod” kao interni kanal KDS-a. Grupa volontera je tokom sedmice beležila dešavanja u gradu i subotom uveče u emisiji “Nedeljni pregled” (“Sedmičen obzor”) to prezentovala korisnicima KDS-a, ravnopravno na srpskom i bugarskom jeziku.

Marta 1993. godine Skupština opštine Dimitrovgrad donela je odluku da KDS i TV “Caribrod” nastave sa radom kao delatnosti Centra za kulturu. Sredinom 1994. godine urađen je projekat za građevinsku adaptaciju prostorija i nabavku profesionalne opreme za početak rada Radio “Caribroda”. Nakon međunarodne verifikacije dozvole za rad na frekvenciji 98MHz, koja je potrebna za pogranična mesta, 3. marta 1995. godine počelo se sa eksperimentalnim radom.

Skupština opštine Dimitrovgrad je 2006. godine donela odluku o osnivanju JIP Radio Televizije “Caribrod” izdvajanjem tri delatnosti iz Centra za kulturu. Rešenjem Agencije za privredne registre 2007. godine počinje sa radom JIP RT “Caribrod” koga čine tri organizacione celine: Radio, Televizija i KDS. Odlukom Republičke Agencije za Telekomunikacije iste godine JIP RT Caribrod je dobilo Odobrenja za pružanje usluge distribucije radio i televizijskih programa. Odlukom iste agencije JIP RT Caribrod je dobilo Odobrenje za mrežu 2009.godine.

Rešenjem Saveta Republičke Radiodifuzne Agencije 2007. godine, Televizija Caribrod dobila je Dozvolu za emitovanje televizijskog programa na lokalnom nivou, a Rešenjem 2008. godine i Radio Caribrod je, od iste Agencije, dobio Dozvolu za emitovanje lokalnog programa.

JIP RT Caribrod je Rešenjem Agencije za privredne registre 2010. godine postalo Osnivač Javnog glasila: TV Caribrod i Osnivač Javnog glasila: Radio Caribrod.

RT Caribrod je jedina informativna kuća na teritoriji Opštine Dimitrovgrad, čije stanovništvo čini pretežno bugarska nacionalna manjina. Ove godine Televizija Caribrod obeležava dvadeset pet godina postojanja. Za postignute rezultate tokom dvadeset godina rada, povodom praznika Opštine Roždenstvo Presvete Bogorodice, Skupština opštine Dimitrovgrad je 21.09.2011. godine preduzeću dodelila PRIZNANjE IZ OBLASTI INFORMISANjA.

Posetite Radio Televiziju Caribrod i zapratite je na društvenim mrežama:

RT Caribrod Facebook YouTube

Podržane kampanje Kultura na DAR

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *