Narodni muzej Valjevo

Društvo za akademski razvoj od samog početka prve sezone kampanje Kultura na DAR, teži da razvija i održava saradnju sa brojnim institucijama, pravnim subjektima i pojedincima, koji podržavaju našu misiju očuvanja i promovisanja kulturne baštine u Srbiji.

Jedna od takvih institucija je i Narodni muzej Valjevo.

Ukratko o Narodnom muzeju Valjevo

Posle više inicijativa tokom prve polovine 20. veka Narodni muzej Valjevo je osnovan 1951. godine od strane Opštine Valjevo . Prva postavka novoosnovanog Muzeja je bila smeštena u Muselimovom konaku, najstarijoj zradi u Valjevu, u čijem podrumu su 1804. godine bili zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, pre nego što su bili posečeni na obali Kolubare. Postavku su činila odeljenja: starina (70 eksponata), NOB-a (150) i Narodne izgradnje (30). Sama tadašnja struktura Muzeja ukazuje da je primaran cilj pri njegovom osnivanju bila glorifikacija NOR-a i socijalističkog društva. Vremenom, razvoj muzeja je doprineo da objekat Muselimovog konaka bude premali za potrebe muzejskog prostora, tako da je Muzej dobio na korišćenje još jednu (danas nepostojeću) zgradu koja se nalazila neposredno uz konak, da bi se 1969. godine preselio u obližnju, za muzejske potrebe adaptiranu, zgradu stare Valjevske gimnazije, podignute 1870. godine.

Sa prelaskom Muzeja u novi objekat počeo je i njegov ubrzani razvoj praćen kadrovskim jačanjem i stručnom modernizacijom, ali i proširivanjem Muzeja otvaranjem njegovih isturenih odeljenja.

Od samih početaka Muzeja velika pažnja se poklanjala obrazovno-vaspitnoj i kulturološkoj funkciji, a u okviru muzeološke delatnosti postavljen je temelj svim današnjim zbirkama, kroz terensko-istraživački rad, kupovinu, razmenu ili poklone, zaštitu, trezoriranje i dokumentarističku obradu zbirki, kao i različite vidove ekspozicije. Paralelno sa standardnim muzeografskim poslovima u Narodnom muzeju u Valjevu se razvijala i naučna istoriografska aktivnost, praćena izdavačkom delatnošću.

Ubrzani stručni razvoj Narodnog muzeja u Valjevu je doveo do toga da se tokom 70-tih i 80-tih godina 20. veka ova institucija ubrajala među najperspektivnije institucije ove vrste u staroj Jugoslaviji, ali tokom poslednje decenije trećeg milenijuma velika kriza do koje je došlo posle raspada Jugoslavije, kao i faktička nezainteresovanost i nebriga nadležnih za ovu ustanovu od izuzetnog značaja, dovele su Muzej u veoma tešku situaciju, koja je dodatno otežana posledicama zemljotresa koji je u jesen 1998. godine potresao Valjevski kraj.

Proces revitalizacije Muzeja otpočeo je 2001, a završio se 2007. godine. U tom periodu objekti muzeja su detaljno rekonstruisani, a obezbeđene su i nove, odgovarajuće, prostorije za muzejske depoe, dokumentacioni centar, konzervatorsku radionicu i kabinete stručnih službi.

Prvi krupan korak u poslovima namenjenim publici načinjen je 2004. godine sa otvaranjem stalne postavke Seča knezova, u podrumu Muselimovog konaka, a krunu procesa revitalizacije institucije predstavljalo je otvaranje nove centralne stalne postavke Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti u maju 2007. Istovremeno, pored aktivnosti zaštite kulturne baštine, opšte kulturološih i vaspitno-obrazovnih zadataka valjevski muzej otvara i četvrti put svoga delovanja – razvoj kulturnog turizma.

Narodni muzej Valjevo je u dva navrata (2005. i 2008.) dobio plaketu Mihailo Valtrović, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najboljoj muzejskoj ustanovi u Srbiji u prethodnoj godini, a nova postavka je od čitalaca i žirija lista napred ocenjena kao kulturni događaj godine. Posebno priznanje je ono koje spontano daju posetioci. Stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo su trenutno najposećeniji muzejski prostori na zatvorenom u Srbiji.

Posetite Narodni muzej Valjevo i zapratite ga na društvenim mrežama:

Narodni muzej Facebook

Podržane kampanje Kultura na DAR

Preporučite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *