Institut za srpski jezik SANU

Društvo za akademski razvoj od samog početka prve sezone kampanje Kultura na DAR, teži da razvija i održava saradnju sa brojnim institucijama, pravnim subjektima i pojedincima, koji podržavaju našu misiju očuvanja i promovisanja kulturne baštine u Srbiji.

Jedna od takvih institucija je i Institut za srpski jezik SANU.

Ukratko o Institutu za srpski jezik SANU

Institut za srpski jezik SANU je centralna naučna ustanova u Srbiji za sistematsko proučavanje srpskog jezika i njegove istorije, i izradu kapitalnih leksikografskih i lingvogeografskih dela – rečnika i atlasa.

Osnovan je 1947. godine u okviru Srpske akademije nauka (docnije Srpske akademije nauka i umetnosti), na temeljima Leksikografskog odseka koji je 1893. godine formirala Srpska kraljevska akademija na inicijativu akademika Stojana Novakovića. Prvi direktor Instituta bio je akademik Aleksandar Belić, najznačajniji srpski i jedan od vodećih svetskih slavista prve polovine XX veka. Tu su se naučno formirali budući akademici Irena Grickat, Milka Ivić, Pavle Ivić i Mitar Pešikan.

Danas se u Institutu realizuje pet projekata i jedan potprojekat, koji su usmereni ka svestranim proučavanjima srpskog jezika u njegovoj prošlosti i sadašnjosti.

Posetite Institut za srpski jezik SANU i zapratite ga na društvenim mrežama:

ISJ SANU Facebook

Podržane kampanje Kultura na DAR

Preporučite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *