27 октобра, 2021

Društvo za akademski razvoj od samog početka prve sezone kampanje Kultura na DAR, teži da razvija i održava saradnju sa brojnim institucijama, pravnim subjektima i pojedincima, koji podržavaju našu misiju očuvanja i promovisanja kulturne baštine u Srbiji.

Jedna od takvih institucija je i Dereta.

Ukratko o Dereti

Izdavačka kuća Dereta prisutna je na srpskoj izdavačkoj sceni više od tri decenije. Tokom svog postojanja Dereta je potvrdila svoju izdavačku i umetničku autentičnost objavivši preko 1600 naslova u desetak biblioteka; od prevoda kapitalnih dela naše i svetske književnosti, do knjiga iz aktuelne književne produkcije.

Među našim izdanjima nalaze se brojna dela svetski poznatih autora, među kojima su: Salman Ruždi, Kazuo Išiguro, Karlos Fuentes, Herman Hese,Kurt Vonegat, Džonatan Frenzen, Idit Vorton i mnogi drugi.

Posebno smo prepoznatljivi po knjigama iz oblasti filozofije (Platon, Aristotel, Toma Akvinski, Kant, Šopenhauer,Niče), leksikografije, istoriografije, helenske književnosti, klasičnih dela, zbog čega se nalazimo u samom vrhu srpskog izdavaštva.

Dereta je prva pokrenula ediciju prevoda domaćih pisaca na engleski jezik (Ivo Andrić, Momo Kapor, Milorad Pavić, Vida Ognjenović, Svetlana Velmar-Janković, itd.), bila je učesnik velike kulturne akcije Roman decenije i dobitnik je mnogih priznanja.

Dereta je prvi izdavač na ovim prostorima koji dodeljuje nagradu za neobjavljen roman u rukopisu, koja nosi ime osnivača Miroslava Derete, a sastoji se od povelje, štampanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa. Nagrada se dodeljuje od 2006.

Posetite Deretu i zapratite je na društvenim mrežama:

Dereta Facebook Twitter Instagram YouTube Google+

Podržane kampanje Kultura na DAR

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *