Beogradska filharmonija

Društvo za akademski razvoj od samog početka prve sezone kampanje Kultura na DAR, teži da razvija i održava saradnju sa brojnim institucijama, pravnim subjektima i pojedincima, koji podržavaju našu misiju očuvanja i promovisanja kulturne baštine u Srbiji.

Jedna od takvih institucija je i Beogradska filharmonija.

Ukratko o Beogradskoj filharmonija

Osnovana 1923. godine, Beogradska filharmonija je danas pozicionirana kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Prema navodima međunarodnih medija, Beogradska filharmonija je kultni srpski orkestar (Financial Times), jedan od vodećih evropskih orkestara (Independent), orkestar koji gleda samo napred (Washington Post), i ansambl koji sa sobom nosi veliku dozu nasleđa i ponosa (New York Times).

Specifičan imidž, kao i kreativan i često provokativan marketing, uticali su na prepoznatljivost orkestra kao nosioca društvenih promena. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom daljem razvoju. Među njima se naročito izdvaja višedecenijsko prijateljstvo sa Zubinom Mehtom, koji redovno održava dobrotvorne koncerte sa Filharmonijom.

Za šefa dirigenta Beogradske filharmonije od sezone 2017/18 imenovan je Gabrijel Felc, a za glavnog gostujućeg dirigenta Danijel Rajskin.

Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Mihaila Jurovskog, Kšištofa Pendereckog, sera Nevila Marinera, Borisa Berezovskog, Gerharda Opica, Vadima Gluzmana, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Julijana Rahlina, Sare Čang, Izabel Faust, Miše Majskog, Davida Geringasa, Sol Gabete, dua Igudesman i Džu, Vadima Rjepina, Nikolaja Luganskog, Stivena Iserlisa, Gzavijea de Mestra i drugih.

Tokom nekoliko poslednjih godina, orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Omanu itd. Najvažniji internacionalni angažman u novijoj istoriji bila je prva turneja po SAD-u u istoriji orkestra, koja je obuhvatala nastupe u Simfonijskom centru u Čikagu, Severans Holu u Klivlendu, Muzičkom centru Stratmor u Vašingtonu i u njujorškom Karnegi Holu u oktobru 2014. godine. Od najskorijih međunarodnih uspeha izdvaja se gostovanje u Moskvi, u prestižnoj sali Čajkovski, u septembru 2016. godine, koncertom kojim je otpočela sezona Moskovskog filharmonijskog društva, pod upravom Danijela Rajskina, kao i nastup u Palati umetnosti (MUPA) u Budimpešti u novembru, 2016. godine, koji je predvodio Fabris Bolon.

Jedan od skorijih uspeha koji je Beogradska filharmonija zabeležila je najveći koncert klasične muzike na otvorenom na Balkanu, održan 25. juna 2017. godine, gde je prisustvovalo više od 25.000 ljudi. Koncert je predvodio šef-dirigent Gabrijel Felc, a kao specijalni gost nastupio je čuveni Zubin Mehta.

Kreativni i inovativni programi predstavljaju jedinstveni balans elemenata tradicionalnog i savremenog repertoara. To je i jedna od glavnih karakteristika umetničkog pristupa i odnosa između Beogradske filharmonije i njene publike. Rezultat takvih napora je činjenica da je Beogradska filharmonija prvi orkestar u regionu, ali i šire, sa rasprodatim kartama koje su rasprodate nekoliko meseci pre početka sezone.

Beogradska filharmonija inicira, realizuje i podržava akcije od značaja za unapređenje društva, promociju tolerancije, regionalne i međunarodne saradnje. Originalni i jedinstveni koncept ciklusa novogodišnjih koncerata, koji kroz muziku promoviše etničke i verske različitosti, privukao je veliku pažnju domaće i strane javnosti, a prepoznat je i podržan od strane Evropske unije. Beogradska filharmonija je pokrenula i regionalnu saradnju tri nacionalne filharmonije Srbije, Hrvatske i Slovenije, u okviru projekta Pika-točka-tačka.

Posetite Beogradsku filharmoniju i zapratite ga na društvenim mrežama:

Filharmonija Facebook Twitter Instagram

Podržane kampanje Kultura na DAR

Preporučite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *