28 октобра, 2021

Društvo za akademski razvoj od samog početka prve sezone kampanje Kultura na DAR, teži da razvija i održava saradnju sa brojnim institucijama, pravnim subjektima i pojedincima, koji podržavaju našu misiju očuvanja i promovisanja kulturne baštine u Srbiji.

Jedna od takvih institucija je i Arhipelag.

Ukratko o Arhipelagu

Izdavačka kuća Arhipelag osnovana je 15. maja 2007. godine u Beogradu. Osnivač i glavni urednik Arhipelaga je Gojko Božović, pesnik, esejista i književni kritičar. Izdavačka kuća Arhipelag je aktivan kulturni i izdavački projekat zasnovan na visokim kriterijumima u izboru knjiga, standardima profesionalnog izdavaštva, uređivački profilisanim bibliotekama, kao i na interaktivnom odnosu sa čitaocima.

Doživljavajući izdavaštvo najpre kao deo kulture i kao nastavak i javno ispovedanje čitalačke strasti, Arhipelag je oblikovan kao izdavačka kuća koja je na strani svojih čitalaca kako izborom knjiga i izborom autora, tako i jasnim opredeljenjem za vrhunske vrednosti u svakoj od biblioteka koju objavljuje. Od samog početka Arhipelag je definisan kao izdavač koji objavljuje knjige u znaku najuzbudljivije mašte i najboljeg znanja. Osnovni koncept Arhipelaga jeste da na tržištu proverava svoje ideje i da ih tu zastupa, a da mu, pri tome, kultura daje visoke kriterijume i dobru meru u svakodnevnom poslu.

Izbor Arhipelaga jeste da se, strpljivo i odgovorno, svakog dana uradi nešto u svom poslu, da knjige budu lepe i prepoznatljive, da se čitaocima predlažu najbolje knjige po meri našeg iskustva i da se od tih knjiga i njihovih pisaca stvaraju vidljive figure društvenih vrednosti. Izdavačka kuća Arhipelag objavljuje knjige iz vrhunske savremene književnosti, istoriografije, političke teorije, ekonomije, filozofije, psihologije i leksikografije.

Objavljujući knjige iz savremene književnosti, nastojimo da predstavimo arhipelag moderne svetske literature, pri čemu su neki pisci u našem izdanju prvi put objavljeni na srpskom jeziku. Objašnjavajući nastanak, prirodu i fenomene modernog sveta, knjige iz oblasti istoriografije, političke teorije, filozofije, psihologije i ekonomije, napisane od strane vodećih savremenih mislilaca, predstavljaju čitaocima Arhipelaga ključne izazove savremenog sveta.

Kreativni tim Arhipelaga nastoji da se prema svakoj knjizi u izdanju ove kuće odnosi kao da je u pitanju ostrvo, svet za sebe i događaj za sebe, ali radi tako da sve zajedno one budu deo istog Arhipelaga, deo prepoznatljive celine. Verujemo da to čitaoci prepoznaju po jasnom profilu, po uređivačkoj koncepciji koja, uvažavajući najviše kriterijume, poštuje i pisce i čitaoce, po profesionalnim standardima svih delova izdavačkog posla – od uređivanja do dizajna, od lekture do korekture, od oblikovanja knjige do njenog javnog predstavljanja.

Arhipelag je osnovao Beogradski festival evropske književnosti (jun 2012).

Arhipelag je izdavač Dela Danila Kiša.

Arhipelag je najaktivniji nacionalni izdavač edicije 100 slovenskih romana.

Arhipelag je jedan od osnivača Rezidencijalnog programa za pisce Jugoistočne Evrope „Kuća na Ravnom Bregu“ u Mokrinu (avgust 2012).

Arhipelag je jedan od osnivača Nagrade za ekonomsku istoriju Balkana (avgust 2013).

U okviru izdavačke kuće osnovan je veoma aktivan Klub čitalaca Arhipelag (maj 2007).

U okviru sajta www.arhipelag.rs postoji i online časopis za književnost, kulturu i nove ideje Arhipelag magazin u kome se objavljuju premijerni odlomci iz rukopisa u nastajanju, razgovori s piscima, putopisi, eseji i kolumne.

Arhipelag je pokrenuo 19 profilisanih i prepoznatljivih edicija. Knjige u izdanju Arhipelaga dobile su u protekle tri godine preko 25 književnih nagrada, od kojih su neke međunarodne. Knjige srpskih pisaca objavljene u Arhipelagu prevedene su na preko 20 stranih jezika. Za svoje knjige, edicije ili dizajn Arhipelag je dobio nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim regionalnim sajmovima knjiga. Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga (oktobar 2009) Arhipelag je proglašen za Izdavača godine u Srbiji.

Posetite Arhipelag i zapratite ga na društvenim mrežama:

Arhipelag Facebook Twitter Issuu

Podržane kampanje Kultura na DAR

Glas publike:
[Ukupno glasača: 0 Prosečna ocena: 0]
Preporučite:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *