21 јануара, 2022

Promocija kulturnog turizma na severu Bačke, Rastina

Autor: Slobodan Vukobratović
Mesto: Rastina
Kategorija: Događaji

Veterani KUD „Ravangrad“ iz Sombora, kao i grupa penzionera iz više gradova Bačke, su organizovali izlet u Rastinu. Domaćini su bili Sofija i Slobodan Vukobratović. Gosti su dočekani na ulazu u selo sa pogačom, solju, rakijom i rečima dobrodošlice meštana Stevice Veinovića.

Domaćin je upoznao prisutne sa bogatom istorijom sela. Najjače emocije su izazvale posete spomeniku solunskim dobrovoljcima i osnivačima sela, kao i spomenik rastinskim žrtvama logora u Šarvaru. Reči o borbi i stradanju praćene su zvucima violine „Tamo daleko“ i „Tiho noći“ Nemanje Golubića.

Potom su posetili crkvu Uspenja Presvete Bogorodice. Kaštel baronske porodice Redl, u kom je smeštena škola, kao i njihova porodična saga uvek izazivaju veliko interesovanje. Usledila je šetnja do Drvendžijinog brega i osmatračnice, sa koje se pruža najlepši pogled na okolinu, ako zanemarimo žicu podignutu zbog migrantske krize. Poseta privatnom imanju porodice Vlatković, ribnjaci, vinogradi i voćnjaci su bili praznik za oči.

Posebnu toplinu izletu dali su najstariji članovi porodice Vukobratović kod kojih su izletnici svratili na osveženje. Na svakom od mesta zadržavanja takođe su bili domaćinski dočekani od Rastinaca. Uz pesmu, kolo i svirače uputili su se do seoskog Doma kulture gde su Jovan Vukobratović i Nedeljko Prica pripremali ručak, sa svim varijantama ribljih specijaliteta iz ribnjaka porodice Vlatković. Veselo društvo folkloraša se razišlo tek kada je dan uveliko prepustio mesto noći, sa željom da se susret ponovi.

Priča o Rastini i Rastincima se proširila, tako da je ovaj vid kulturne manifestacije postao njihov zaštitni znak.

slobodan-vukobratovic-sajt

Preporučite: