3 децембра, 2021

Iz nekadašnjeg Caribroda, Dimitrovgrad

Autorka: Cvetanka Vojinović
Mesto: Dimitrovgrad
Kategorija: Ljudi

Ova fotografija datira još iz 1927 god. iz nekadašnjeg Caribroda danas Dimitrovgrada.

U tom periodu postojala je domaćinska škola koju je vodila g-đa Ljuba Aleksova, na fotografiji u sredini, čiji je suprug Vlasaki Aleksov bio mladi komunista. G-đa Ljuba Aleksova ih je podučavala da šiju i vezu. Iz same fotografije se može videti, kako je u to vreme izgledala ženska moda – od haljina, cipela, nakita pa do frizura. Veoma bitno je naglasiti da je u jednoj tako maloj gradskoj sredini postojala vrhunska moda.

Zašto? Šta je uticalo da se Caribrod može u to vreme pohvaliti postojanjem domaćinske škole i takvom modom?Blizina Sofije, glavnog grada Bugarske, Caribrod je udaljen samo 55km od Sofije. Upravo to je doprinelo takvom imidžu. Tada su kroz Caribrod prolazili trgovci tkaninom, nakitom, obućom i to nosili u druge gradove u Srbiji.

Sve ove dame (gospođice) na fotografiji, odevene su u toalete koje su same šile kod g-đe Ljube Aleksove. One su uvek bile doterane, sa lepim frizurama i divnim manirima, a muškarci su im se obraćali sa „ljubim ruke“ i „moj naklon“. Bile su dame u jednom malom gradu Caribrodu.

cvetanka-vojinovic-sajt

Preporučite: