3 децембра, 2021

Autor pesme „Fijakerist“ Velja Subotić (1925-2013) u fijakeru nakon 30 godina, Sombor

Autorka: Snežana Milić
Mesto: Sombor
Kategorija: Ljudi

Ispunjena želja autoru pesme „Fijakerist“ da još jednom sedne u fijaker.

FIJAKERIST

(Iz razgovora sa Veljom Subotićem, autorom pesme „Fijakerist“)

Leži Velja bolestan i priča, a sećanja k’o nebeske lađe lebde nad njim.

„Vrać’o sam se noću iz rodnog Silbaša. Ta, znao sam, lako ću stići do kuće, čeka me na stanici fijakerist Jagra koji vazda radi noćnu smenu“

Što li se te noći kartao i toliko pio nikada nije rekao. Doduše, nije mu bilo prvi put. Da li je na kartama gubio il’ dobij’o, ne znadem. Al’ nekako bi čudno tužan, te nevoljan napustiti kafanu.

„Id’ te vas dvojica. Okreni fijaker kad’ stigneš, a Riđan se zna sam vratiti. I ne zameri mi što ne idem s’ vama, teška tuga mi na srce legla. Ni ne pitaj me šta mi je, neću ti znati kasti.“

I tako, te noći Riđan je radio sam, bez gazde. Srce mi se steglo, a suze potekoše kada sam zabatova somborskim sokacima. Kanda on žuri da izvrši naređeno, pa se vraća Jagri da ne bude sam u svom bolu. Što ja volem konje! Kad sam bio deran mislio sam da je svaki konj moj, i u duši sam im imena nadevao ja. Oni su istorija i istina svakog od nas ko je ikada koračao somborskim sokacima. Eh, Bože, što ljudi ne znaju voleti k’o konji, ili psi?

Iskočih iz fijakera, a Riđan stvarno ode sam niz sokak.

Mor’o sam te noći napisati pesmu o njima dvojici. Mor’o! Ali, moje omiljeno mesto za pisanje bi zauzeto. To ti je onaj astal u kujni. Moja pokojna Vera, k’o da je sada gledam, razvlači testo.

Velim ja njoj – daj mi dvaest centi astala, taman tol’ko treba za papira, moram nešto da napišem. Gledam Veru, vidim moga dobrog, nikad tužnijeg Jagru. Pomeri ona ljutito testo, samo malo – taman knap za papira. Reči potekoše k’o voda, k’o kada zažubori Kiđoš u proleće. I tako, nastade pesma u dahu:

„Molim vas, nemojte,
molim vas, ne psujte,
molim vas, nije fer,
O samo večeras,
još samo večeras,
ne psujte fijaker…“

Uzdahnu.

Pročitam Veri stihove, a ona će: „Veljo moj, lepšu napis’o nisi!“
Eee, kakva li bi to tek pesma bila da mi celi astal bio slobodan.

Snežana Pisarić Milić – priča iz knjige „Pisma iz Sombora“

Snezana Milic (2)

Preporučite: